Eurocontrollin tietojärjestelmä on kaatunut - mittavat vaikutukset koko Euroopassa iltaan saakka

EC_NM_ops_ctr(päivittynyt 19.59) Eurocontrollin lentoliikennettä kontrolloiva ETFMS (Enhanced Tactical Flow Management System) -tietojärjestelmä on kaatunut ja vaihtoehtoiset toimintamallit on otettu käyttöön. Lentoliikenteen kapasiteetti on pudonnut merkittävästi noin 10 prosentilla. Lennot viivästyvät vian seurauksena Suomessa ja koko Euroopassa. Vika on paikallistettu kello 17 jälkeen ja tilanteen odotetaan normalisoituvan myöhään tiistai-iltana.

Eurocontrolin lentoliikennettä koordinoiva ETFMS-järjestelmä on vikaantunut ja sillä on merkittäviä viiveitä aiheuttavia vaikutukset Helsingistä Euroopan lentoasemille tai sieltä Helsinkiin suuntautuvaan liikenteeseen. Järjestelmävialla ei ole vaikutuksia Suomessa kotimaan lentoliikenteeseen.

ANS Finlandin mukaan Helsinki-Vantaalta Venäjän suuntaan lähtevä liikenne on vapautettu rajoituksista hieman ennen kello 17.00. Se mahdollistaa Finnairin Aasian-liikenteen sujuvuuden. Myös lähialueille kuten Ruotsiin, Viroon, Norjaan ja Tanskaan päästiin samoihin aikoihin lentämään jo lähes normaalisti. ANS Finlandin mukaan viiveet ovat illalla 17.30 aikaan noin 10-15 minuuttia.

ANSF_ATCC_HELETFMS on keskitetty järjestelmä, joka sääntelee lentoliikennevirtoja koko Euroopassa. Vaikutukset eivät kosketa suoraan lennonvarmistustoimintaa eikä turvallisuus sen osalta ole vaarantunut tapahtumien seurauksena.

Järjestelmä vertaa lentoliikenteen tarpeita asianomaisten lennonjohtosektoreiden kanssa. Kyseessä liikennevirtojen mahdollistaminen päivittäisissä operaatioissa sekä ennakoiva toiminta 1-6 päivää ennen suunnitellun lennon toteuttamista.

Eurocontrollin järjestelmä kaatui tiistaina 3. huhtikuuta ennen puoltapäivää. Liikennettä rajoittavia slotteja ei voitu vian seurauksena jakaa normaalisti ja kaikki yritykset järjestelmän uudelleen käynnistämiseksi olivat epäonnistuneet.

Myös osa lentosuunnitelmista puuttuu järjestelmästä. Eurocontrollin mukaan kaikki lentosuunnitelmat, jotka on esitetty 3. huhtikuuta ennen kello 10.26 UTC-aikaa ovat kadonneet järjestelmästä. Kaikki lentosuunnitelmat tulee lähettää uudelleen järjestelmään.

Eurocontrol_logoEurocontrol selvittää vikaa parhaillaan ja liikennevirtojen sääntely tehdään nyt varamenetelmin.

Eurocontrollin Network Manager -toimintojen odotetaan normalisoituvan myöhään kuluvan tiistai-illan aikana ja vika on tunnistettu. Varajärjestelmää käytetään vielä seuraavien tuntien ajan, kunnes Eurocontrol varmistuu ETFMS-järjestelmän oikeanlaisesta toimivuudesta. Kaikkiaan viiveet koskevat noin puolta kuluvan päivän noin 29 500 lennosta.

"Tilanne alkoi Suomessa havaintojemme mukaan noin kello 13.30 paikallista aikaa. Liikennevirrat Eurooppaan oli rajoitettu alkuvaiheessa 16-18 koneeseen tunnissa", kertoo ANS Finlandin operatiivisesta tuotannonohjauksesta vastaava Heikki Isomaa.

ANSF_logo"Ensimmäisenä saatiin avattua liikenne Venäjän suuntaan ja sen jälkeen noin kello 17 aikaan avattiin lennot myös Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan ja Viroon. Niihin saatiin täysi kapasiteetti", jatkaa Isomaa.

"Eurocontrol tekee päätökset normaalitoimintoihin siirtymisestä myöhään tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello 00.00 UTC-aikaa", päättää Isomaa.

"Eurocontrollin-järjestelmä otetaan normaalikäyttöön arviolta kello 21 suomen aikaa", Isomaa tarkensi tietoja Lentoposti.fi:lle hieman ennen ilta kahdeksaa.

Eurocontrollin alueella lennettiin vuoden 2017 aikana ennätykselliset 10,6 miljoonaa lentoa. Kasvua edellisvuoteen oli 4,1 prosenttia. Päivässä lentoja oli keskimäärin yli 29 000, joka tarkoittaa yhtä lentoa aina kolmen sekunnin välein.

Viimeisen 20 vuoden aikana ETFMS-järjestelmässä on ollut vain yksi toinen suurempi katkos. Se tapahtui vuonna 2001. Järjestelmä vastaa nykyisin päivittäin jopa 36 000 lennosta.

Network Manageriksi nimetty Eurocontrol huolehtii liikennevirtojen sujuvuudesta, ilmatilan ja verkoston suunnitelusta sekä allokoi transponderikoodeja sekä radiotaajuuksia. Eurocontrol tekee yhteistyötä 41 jäsenmaansa ja kahden yhteistyövaltion ilmatilankäyttäjien kuten lentokenttien ja lennonvarmistuspalveluntarjoajien kanssa.

Päivitys 17.02: Lisätty tieto Venäjälle suuntautuvan lentoliikenteen vapautumisesta. Myös Ruotsiin ja Tanskaan sekä NEFAB-alueelle suuntautuvat lennot pääsevät matkaan.

Päivitys: 17.20: Lisätty tieto, jonka mukaan järjestelmän vika on löydetty ja sen odotetaan tulevan kuntoon myöhään tiistai-iltana.

Päivitys 18.01: Lisätty tieto Helsinki-Vantaan 10-15 minuutin viiveistä

Päivitys 18.25: Lisätty ANS Finlandin Heikki Isomaan haastattelu.

Päivitys 19.59: Lisätty tieto normaalitoimintaan palaamisesta klo 21 suomen aikaa.

Lue myös: