Finavia: Runsas lumisade ja voimakas tuuli viivästyttävät lentoliikennettä 4.-6.2.

HEL_lumisade_2022Etelä-Suomeen on perjantaina 4. helmikuuta 2022 saapunut lumisadealue ja voimakas tuuli aiheuttavat lentokenttäyhtiö Finavian mukaan viiveitä lentoliikenteelle. Sääolosuhteiden seurauksena lentoliikennettä voidaan joutua rajoittamaan Helsinki-Vantaalla jopa koko viikonlopun ajan.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumisadealue liikkuu lähivuorokauden aikana Suomen yli itään. Lumisade on paikoin runsasta ja ajokeli on laajalti erittäin huono. Lounaassa sade voi tulla osin räntänä tai vetenä.

Finavian mukaan sekä saapuvien että lähtevien lentojen määrää voidaan joutua rajoittamaan juuri voimakkaan lumisateen vuoksi. Tuuliolosuhteet puolestaan johtavat yhden kiitotien käyttöön, jota on välillä myös aurattava puhtaaksi lumisateen takia. Yhdessä nämä toimet leikkaavat Suomen päälentoaseman kapasiteettia.

HEL_aurauskalustoa_1Suomessa lennonvarmistuksesta vastaa Fintraffic Lennonvarmistus Oy, joka päättää Helsinki-Vantaalla kulloinkin käytettävän kiitotien. Sen auraustarpeen lennonjohto määrittelee yhdessä Finavian kunnossapidon kanssa. Tuuli- ja lumisateet vaikuttavat siis käytettäviin kiitotievaihtoehtoihin eli lentomelua voi suuntautua viikonlopun aikana normaalista poikkeaville alueille.

Lentosääennusteen mukaan Helsinki-Vantaalle on luvassa voimakasta ja puuskittaista etelänpuoleista, voimakasta lumisadetta, ajelehtivaa lunta, heikkenevää vaaka- ja pystynäkyvyyttä.

Sääolosuhteet vaikuttavat myös myös maaoperointiin ja maahuolintaan. Viiveet tällä alueella heijastuvat todennäköisesti  matkatavaroiden luovutukseen sekä lähtevään lentoliikenteeseen eikä kaikkia laukkuja välttämättä saada mukaan.

HEL_apron_lumenpoistoSääolosuhteet vaikuttavat hidastavasti myös lentokoneiden jäänpoistokäsittelyyn, joka joudutaan lumisateen aikana tekemään ns. kaksivaiheisena käsittelynä. Ensin poistetaan lumi, jää ja huurre, jonka jälkeen tarvittavat pinnat käsitellään suoja-aineella.

Jäätävien olosuhteiden vallitessa myös saapuvalle liikenteelle voidaan joutua tekemään jäänpoistokäsittely. Tällaisessa tapauksessa saapuva lento joutuu rullaamaan jäänpoistoalueelle ja vasta sen jälkeen saapumisportille.