Finnair ja SLSY solmivat mittavan säästösopimuksen - ulkoistustoimet keskeytetään

A321ER_14Finnair ja Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY sopivat mittavista säästöistä. Tuore sopimus pitää sisällään merkittäviä heikennyksiä nykyiseen työehtosopimukseen ja tuo Finnairille 18 miljoonan vuosittaiset säästöt. Finnair keskeyttää laajemmat ulkoistussuunnitelmat ja antaa matkustamohenkilökunnalle irtisanomissuojan kahdeksi vuodeksi.

Säästöistä noin 75 % toteutuu tällä, 15.11.2016 päättyvällä työehtosopimuskaudella ja noin 25 prosenttia tulevaisuudessa uuden matkustamohenkilökunnan työehtoihin liittyvien muutosten myötä. Solmittu sopimus laskee nykyisten työntekijöiden palkkoja noin 7 prosenttia ja mahdollistaa samalla palkalla kuukausittain 15 tunnin työmäärän lisäämisen. Lisäksi uusille työntekijöille sovittiin matalammat palkkataulukot.

Finnair_Pekka_Vauramo_2"Olen valtavan iloinen ja helpottunut, että saavutimme matkustamohenkilökunnan kanssa yhteisen neuvotteluratkaisun. Neuvottelutie on ollut pitkä ja monivaiheinen, mutta pääasia on se, että säästösopimus viimein syntyi", kommentoi Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

"Neuvottelutulos on erittäin hieno osoitus neuvottelutiimien sitoutumisesta ja halusta rakentaa Finnairin tulevaisuutta yhdessä. Tästä kiitoksena olemme halunneet tarjota matkustamohenkilöstölle kahden vuoden irtisanomissuojan", jatkoi Vauramo.

Nyt solmitun säästösopimuksen johdosta Finnair keskeyttää jatkoulkoistusten suunnittelun matkustamopalvelussaan. 1. syyskuuta 2014 julkistetut Singaporen ja Hongkongin reittien matkustamopalvelun ulkoistukset toteutuvat suunnitellun mukaisesti.

"Säästösopimuksen syntyminen on merkittävä askel Finnairin kannattavuuden palauttamisessa ja koneinvestointien rahoituksen mahdollistamisessa. Sopimuksen ansiosta saamme suomalaisen matkustamohenkilöstömme henkilöstökulut kestävälle ja kilpailukykyiselle tasolle. Näin ollen voimme jatkaa palvelua suurimmalla osalla reiteistä oman miehistömme voimin", Vauramo sanoo.

Vastineeksi säästöistä Finnair tarjoaa matkustamohenkilökunnalle kahden vuoden irtisanomissuojan, ulkoistussuojan sekä eläkekannustimen, joka käsittää kahden kuukauden peruspalkan. Säästösopimus pitää sisällään jo sovittujen ulkoistusten säästövaikutuksen.

SLSY"Pitkä säästöneuvotteluprosessi saatiin tänään päätökseen, kun molempia osapuolia tyydyttävä säästösopimus saatiin aikaiseksi. Sopimus pitää sisällään merkittäviä muutoksia työehtosopimukseen, eikä neuvotteluprosessi ollut helppo. Toivomme säästöjen antavan meille mahdollisuuden tehdä työtämme rauhassa", sanoi SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers.

SLSY:n säästöt haettiin pitkien päivien korvauksia pienentämällä, vapaapäivistä ja muutoksilla palkkataulukkoon sekä erilaisten lisien kuten myyntilisän poistolla.

SLSY kertoo solmineensa sopimuksen, jotta Finnair pelastuisi ja palkkaisi jatkossa matkustamohenkilökuntaa myös Suomesta. Vastapainoksi mittaville säästöille SLSY:n jäsenet saivat kahden vuoden irtisanomissuojan sekä kattavan suojan ulkoistuksia vastaan neljäksi vuodeksi.

 

Finnairin 200 miljoonan säästöohjelma lähes maalissa

Finnair_planesLokakuussa 2012 Finnair aloitti 60 miljoonan euron lisäsäästöohjelmansa elokuussa 2011 aloitetun 140 miljoonan säästöohjelman lisäksi. Ohjelman avulla se tavoittelee merkittäviä säästöjä pääasiassa henkilöstö- ja henkilöstösidonnaisissa kuluissa.

SLSY:n kanssa solmitun sopimuksen myötä Finnair on nyt saavuttanut säästösopimuksen lähes kaikkien henkilöstöryhmiensä kanssa. Säästötoimet jatkuvat niillä alueilla, joissa säästötavoitteeseen ei ole päästy.

Lue myös: