Finnair käynnistää uudet yt-neuvottelut - arvioitu vähennystarve 1000 työpaikkaa

Finnair_tailsFinnair aloittaa koronaviruspandemian ja matkustusrajoitusten seurauksena yhteistoimintaneuvottelut. Ensivaiheessa arvioitu vähennystarve on 1000 työpaikkaa. Toistaiseksi lentävän henkilökunnan osalta pysyviä henkilöstövähennyksiä ei toteuteta Suomessa. Samalla kuitenkin tuhansien finnairilaisten pitkäaikaiset lomautukset jatkuvat.

Finnair aloittaa yhteistoimintaneuvottelut koskien suunnitelmaa vähentää noin 1000 työpaikkaa, tehdä muita rakenteellisia muutoksia sekä toteuttaa lisälomautuksia koronapandemian vaikutusten vuoksi. Vastaavia prosesseja käydään Finnairin ulkomaan yksiköissä. Yt-neuvotteluiden piirissä on Suomessa 2 800 työntekijää.

Finnairilla on Suomessa yhteensä noin 6200 työntekijää, joista lähes jokainen on ollut lomautettuna jossain vaiheessa kevättä tai kesää. Nyt suunniteltujen irtisanomisten lisäksi lomautusten arvioidaan jatkuvan lähes kaikilla Suomessa työskentelevillä finnairilaisilla. Lomautukset voivat olla määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia.

Tavoitteena on turvata ydinliiketoiminnansujuvuus niin, että lentävä henkilöstö , joka sisältää matkustamopalvelun työntekijät ja lentäjät voivat palata vaiheittain töihin heti, kun markkinat alkavat toipua ja lentojen määrä kasvaa. Tästä syystä Finnair ei tässä vaiheessa suunnittele lentävän henkilöstön pysyviä vähennyksiä Suomessa.

F_Manner_parvekkeella”Korona on lentoliikenteen historian syvin kriisi. Koronapandemia ja Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet lentojen kysyntään niin, että lennämme vain pienen osan viime vuoden lentolentomäärästä. Pikaista muutosta parempaan ei koronatilanteessa valitettavasti ole näkyvissä. Tulomme ovat supistuneet merkittävästi, ja siksi meidän on yksinkertaisesti pakko sopeuttaa kulumme uutta kokoamme vastaaviksi, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

”Haluamme rakentaa kilpailukykyisen tulevaisuuden ja säilyttää mahdollisimman monen finnairilaisen työpaikan. Haluamme myös tulevaisuudessa tarjota suomalaisille ja suomalaiselle elinkeinoelämälle taas hyvät yhteydet maailmalla. Tämä vaatii myös tänään ilmoitetun kaltaisia ikäviä toimia. Koska lentoliikenteen toipumisen aikataulu on epävarma, toteutamme merkittävän osan henkilöstösopeutuksista suunnitelmiemme mukaan lomautuksin”, jatkaa Manner.

Finnair haluaa toimia tässä vaikeassa tilanteessa vastuullisesti ja tarjoaa henkilöstölleen sosiaalisen tuen kokonaisuuden, jonka yksityiskohtaista sisältöä se parhaillaan suunnittelee. Kokonaisuuteen sisältyy erilaista työstä työhön -apua käytännön tasolla, kuten opastusta työnhakuun, yrittäjyyteen tai mahdollisuuksia oppisopimuskoulutukseen.

Suunnitellut henkilöstövähennykset ovat osa Finnairin säästötavoitetta, jonka Finnair on tänään päivittänyt 80 miljoonasta eurosta 100 miljoonaan euroon.

Lue myös: