Finnair perui kaikki kesän lentonsa Huippuvuorille - ei liikennöintilupaa

sas_huippuvuoret_flyfinland_harrikoskinenFinnair ilmoittaa peruvansa kaikki kesälle 2016 suunnitellut lennot Norjan Huippuvuorille. Yhtiö ei saanut odottamaansa liikennöintilupaa suunnittelemansa reitin tarpeisiin. Kuvassa vasemmalla SAS:n Boeing 737 lähestymässä Svalbardin lentokenttää (ENSB) Longyearbyenissä Huippuvuorilla.

Norjan yleisradio NRK:n mukaan Huippuvuoret ei ole mukana Suomen ja Norjan välisessä lentoliikennesopimuksessa. NRK:n haastatteleman Norjan liikenneministeri Ketil Solvik-Olsenin mukaan Finnairilla on kolme viikkoa aikaa valittaa päätöksestä.

Finnair ilmoitti elokuussa 2015 avaavansa kesälle 2016 kaikkiaan 12 uutta kohdetta, joista yksi oli Norjan Svalbard eli Huippuvuoret. Kyseessä piti olla ensimmäinen kansainvälinen lentoyhteys kohteeseen.

Lentoja upeaan Jäämeren saaristokohteeseen suunniteltiin  operoitavaksi kolmesti viikossa kesäkuusta elokuuhun. Nyt 30. maaliskuuta ilmoittamansa tiedon mukaan Finnair maksaa peruutuksesta johtuen asiakkaille rahat takaisin ostetuista lentolipuista.

NRK:n mukaan Huippuvuorilla ollaan pettyneitä Finnairin lentojen peruuntumisesta. Niiden arvioitiin tuovan noin uutta 3000 matkailijaa saarelle.

Suomen ja Norjan välinen lentoliikennesopimus on solmittu alunperin 1949. Sitä päivitettiin suuremmin vuonna 1978 ja viimeisin päivitys sopimuksen liitteisiin tehtiin vuonna 1990. Liitteet sisältävät sovitut reittikohteet ja niissä ei ole mainittu Svalbardin kenttää. Asian vahvisti Lentoposti.fi:lle myös liikenne- ja viestintäministeriö.

Mahdollisen muutoksen hakeminen voimassaolevan lentoliikennesopimukseen vaatisi valtiollisten neuvotteluiden aloittamista viranomaisten kesken. Muutoksia kyseisen sopimuksen liitteeseen voidaan kuitenkin tehdä suoraan sopimuspuolten asianomaisten ilmailuviranomaisten keskinäisellä sopimuksella, ja ne tulevat voimaan, kun niistä on ilmoitettu diplomaattiteitse.

Finnair Boeing 757-200Finnair on lentänyt Huippuvuorille ja Longyearbyeniin viimeksi ainakin heinäkuussa 2013. Kyseessä oli tuolloin kuitenkin Boeing 757-200 -konella tehty tilauslento. Tuolloin Finnair lennätti kiinalaisia risteilymatkustajia Helsingin kautta edelleen Kiinaan.

Tilauslentojen lentoluvista sovitaan erikseen voimassaolevan lentoliikennesopimuksen ulkopuolella. Tilauslentoja voidaan eri maiden välillä operoida erillisten maakohtaisten tilauslentosääntöjen mukaisesti. Tilauslentoluvat myöntää Norjan ilmailuviranomainen sille osoitettujen hakemusten mukaisesti mikäli laajat Norjan ilmailukäsikirjassa kerrotut ehdot täyttyvät.

Operointi Huippuvuorille voi olla erikseen rajoitettua joidenkin konetyyppien kohdalla kohteen pohjoisen sijainnin takia. Svalbardin kentällä (ENSB, 78.2461° N, 15.4656° E) on yksi kiitotie 10/28, jolla on pituutta 2483 metriä

Lue myös: