Finnair vahvistaa: Yhtiön kapteeni puhalsi Helsinki-Vantaalla alkometriin promillelukemat

IMG_0597(päivittynyt 17.8 12.25) Poliisi epäilee kapteenin syyllistyneen ilmaliikennejuopumukseen keskiviikkona 15. elokuuta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Asiasta kertoi MTV-uutiset. Epäilys heräsi ennen lentoa lähtöselvitysvaiheessa ja poliisi puhallutti koko miehistön. Finnair vahvisti iltayhdeksän jälkeen kyseessä olleen yhtiön työntekijä.

MTV:n uutisen mukaan ilma-aluksen päällikkö olisi puhaltanut alkometriin 1,5 promillea. Koko muu miehistö oli puhaltanut nollatuloksen.

Poliisi_T2_HELItä-Uudemaan poliisi ei tarkentanut tapauksessa kyseessä olevaa lentoyhtiötä eikä lentäjän kansallisuutta.

Finnair vahvisti hieman iltayhdeksän jälkeen kyseessä olevan yhtiön työntekijä, joka toimi kapteenin tehtävissä. Finnairin henkilökunta teki ilmoituksen päihde-epäilystä, ja poliisipartio kutsuttiin puhalluttamaan miehistö. Puhalluskoe todensi epäilyn.

MTV:n julkistamien alustavien tietojen mukssn lentäjä ei olisi vollut vielä ehtinyt koneen ohjaamoon. Kyseessä oli STT:n Finnairin Roomaan iltapäivällä kello 16.20  lähdössä ollut kone.

Finnair ei torstaina avannut yksityiskohtia, kun niitä tiedusteltiin. Kyseinen lento myöhästyi merkittävästi aikataulustaa verrattuna päivän muihin lentoihin.

 Helsingin Sanomien haastattelema lennolla mukana ollut nainen kertoo, että ohjaamomiehistö oli jo paikallaan ja kapteeni oli jo ehtinyt kuulutuksella esitellä itsensä ja perämiehen. Sitten matkustajia pyydettiin poistumaan koneesta.

Syyksi mainittiin epäselvyydet matkustajien määrässä. Takaisin koneeseen päästiin parin tunnin jälkeen kun uusi kapteeni oli saatu päivystyksestä paikalle.

”Suhtaudumme turvallisuuteen äärimmäisen vakavasti, ja ryhdyimme ohjeistuksiemme mukaisiin toimiin välittömästi päihde-epäilyn jälkeen”, sanoo Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt.

”Meillä on nollatoleranssi päihteisiin, ja kaikki prosessimme ja käytäntömme perustuvat siihen, että jokainen lento operoidaan turvallisesti. Vaikka tapaus on surullinen, se osoittaa kuitenkin, että prosessimme toimivat."

Rikoslain 23 pykälän mukaan henkilö syyllistyy ilmaliikennejuopumukseen jos ohjaa ilma-alusta tai toimii sen miehistön jäsenenä tai muussa lentoturvallisuustehtävässä seuraavasti:

1) nautittuaan alkoholia niin, että hänen verensä alkoholipitoisuus tehtävän aikana tai sen jälkeen on vähintään 0,5 promillea tai että hänellä tällöin on vähintään 0,25 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa tai että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut, tai

2) käytettyään muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia tai tällaista ainetta ja alkoholia niin, että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut,

Näissä tapauksissa henkilö on lain mukaan tuomittava ilmaliikennejuopumuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Lentoyhtiöillä on usein ilmailu- ja rikoslakiakin tiukempi kanta alkoholiin ja rajana pidetään 0,0 promillea. Lentoyhtiöillä on myös erilaisia tuntirajoja siihen kuinka monta tuntia ennen työn alkua on saanut nauttia alkoholia.

Finnair kertoo, että jokaisella finnairilaisella on oikeus ja velvollisuus tehdä ilmoitus, mikäli epäilee jonkun olevan päihteiden vaikutuksen alaisena työpaikalla. Lentävä henkilöstö ei saa Finnairilla käyttää alkoholia 12 tuntia ennen työvuoroa.

”Mikäli turvallisuuskriittisessä tehtävässä työskentelevä henkilö on työssä alkoholin vaikutuksen alaisena, sen seurauksena on työsuhteen purku. Ilmoitamme asiasta aina myös viranomaisille”, Schildt sanoo.

Poliisi on käynnistänyt tapauksesta esitutkinnan eikä tässä vaiheessa voi kommentoida asiasta enempää. Itä-Uudenmaan poliisi puhallutti miehistön 15. elokuuta.

MTV:n uutinen

Päivitys kello 21.25: uutista muokattu Finnairin iltayhdeksän jälkeen julkistaman tiedotteen perusteella.

Päivitys 17.8 kello 12.25: lisätty tieto Rooman lennosta ja tarkennettu tapahtumia matkustamon osalta. Lisätty tieto poliisin aloittamasta esitutkinnasta sekä koneessa olleen matkustajan kommentit.