Finnairinkin oneworld-kumppani S7 Airlines on toistaiseksi ulkona lentoyhtiöallianssista

S7 Airlines A319Venäläinen S7 Airlines jättää oneworld-lentoyhtiöallianssin jäsenyyden toistaiseksi ja venäläisyhtiön logot on poistettu oneworldin materiaaleista. S7 Airlines on lentänyt codeshare-lentoja Finnairin kanssa vuodesta 2014 lähtien.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan on mm. Euroopan unionin pakotetoimia suunnattu Venäjää kohtaan myös lentoliikenteen osalta. S7 Airlinesin operaatiot ovat rajoitettuja oneworld-allianssin kannalta ja osapuolet ovat keskeyttäneet yhteistyön 19. huhtikuuta 2022 alkaen.

Päätös S7 Airlinesin väliaikaisesta oneworld-allianssin jättämisestä oli oneworldin ja S7 Airlinesin yhteinen päätös. Aiemmin oneworld oli kommentoinut kyseessä olevan yksittäisten lentoyhtiöiden päätös siitä miten ne suhtautuvat venäläiseen lentoyhtiöön allianssin jäsenenä.

S7 Airlines on ollut oneworldin jäsen vuodesta 2010 lähtien. Venäläisyhtiö aloitti lennot Moskovasta Helsinki-Vantaalle vuonna 2014.

Finnair on tehnyt S7 Airlinesin kanssa codeshare-yhteistyötä maaliskuusta 2014 lähtien jatkolennoilla Moskovan Domodedovosta Novosibirskiin, Kazaniin, Rostov-on-Doniin, Samaraan, Ufaan ja Jekaterinburgiin. Vastavuoroisesti S7:n lentotunnus oli käytössä tietyille Finnairin lennoille Pietarista ja Jekaterinburgista Helsinkiin sekä tietyille jatkolennoille Joensuuhun, Kuopioon, Ouluun, Rovaniemelle, Tampereelle, Turkuun ja Vaasaan.

Nykyiset toimet lentoyhtiön rajaamisesta allianssian ulkopuolelle vaikuttavat pääosin mahdollisiin venäläisiin matkustajiin sekä matkustajiin, jotka käyttävät S7 Airlinesin kanta-asiakasohjelmaa. Oneworld-allianssi on poistanut venäläisyhtiön logot kaikesta markkinointimateriaalistaan.

Vuodesta 2005 saakka S7 Airlines (entinen Siberia Airlines) nimellä toiminut yhtiö on  Venäjän toiseksi suurin lentoyhtiö. Se läpäisi vuonna 2007 toisena venäläisoperaattorina kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n IOSA turvallisuusauditoinnin.

IFN: Not up to alliance to make decisions on S7 Airlines, says Oneworld CEO