Helsinki-Vantaalla käynnistyy koronakoirien käyttökokeilu - haistelevat näytteitä ei ihmisiä

Bordercollie-Asta-hajuerottelu-Kuva-Kari-Pullinen-2020-scaledVantaan kaupunki kertoo käynnistävänsä kokeilun, jossa Helsinki-Vantaan lentoasemalle sijoitetaan neljä ns. koronakoiraa. Näiden näytteitä haistelevien koirien käytön odotetaan olevan tehokas toimi terveysturvallisuuden kehittämisessä. Koirat eivät haistele lentoasemalla ihmisiä vaan testiliuskoja.

Helsinki-Vantaalle tuodaan ensivaiheessa neljä koiraa haistelemaan näytteitä. Kyseessä eivät ole virkakoirat vaan ne ovat siviilikoiria. Mahdollinen haistelutestaus on siten vapaaehtoinen. Virallinen koronakoirien suorittama testaus vaatii lakimuutoksen. Tulevaisuudessa tällaisesta toiminnasta voisi vastata Suomen Tulli.

Vantaan kaupunki toteaa, että koirilla on äärimmäisen tarkka hajuaisti, ja sen hyödyntäminen koronapandemian hallinnassa kannattaa selvittää. Koirien hajuaisti tunnustaa koronaviruksen hajun helposti, joten kouluttaminen viruksen haisteluun on nopeaa ja tuloksen ovat Vantaan mukaan olleet hyviä.

Koirien kerrotaan jopa tunnustavan viruksen ihmisestä aiemmin kuin laboratoriotestit. Toukokuussa 2020 Helsingin yliopisto kertoi koronavirustutkimuksestaan, jossa havaittiin koirien suoriutuvan tehtävästä nopeasti ja saavuttavan luotettavia tuloksia. Suoritetuissa vertaisarvioiduissa tutkimuksissa on selvinnyt, että koiran kyky löytää positiiviset potilaat on jopa niinkin hyvä kuin 94-100 prosenttia.

IMG-20200909-WA0012Erityistä on se, että koirat myös havaitsevat koronaviruksen huomattavasti pienemmästä virusmäärästä, kuin yleisesti käytettävät PCR-testit. Tämä tarkoittaa sitä, että koira pystyy tunnistamaan koronaviruksen ihmisestä aikaisemmin kuin laboratoriotestit. On myös todettu, että koiran kuono on tunnistanut koronatartunnan oireettomilta ihmisistä jo päiviä ennen koronaoireiden puhkeamista. Tähän laboratoriotestit eivät pysty.

Helsinki-Vantaalle sijoitettavien koirien koulututtamisesta sekä toiminnasta lentoasemalla vastaa Wise Nose -yhdistys. Se on koirien hajuerottelukoulutukseen ja -työskentelyyn erikoistunut yhdistys. Koirien koulutusjakson ja rahoituksen sekä kokeilun aloittamisen mahdollistaa Suomen suurin eläinlääkintäalan toimija Evidensia.

Wise Nosen käytössä on 16 koiraa. Neljän koiran käytössä haisteluvuoroissa ollaan pareittain ja samalla toinen parivaljakko viettää vapaa-aikaa.

Toiminnassa on luonnollisesti huomoitu myös allergiset ihmiset sekä koirapelko. Koronakoirat eivät pääse haistelemaan ihmisiä vaan erillisiä testiliuskoja, joita matkustaja on itse käyttänyt. Tämän jälkeen koira haistelee näytteen. Tuloksen ollessa  positiivinen ohjataan matkustaja HUS:in terveysinfopisteelle jatko-ohjeita varten.

Vantaan kaupunki on ollut  mukana Helsinki-Vantaan lentoasemalla 3. elokuuta alkaen ottamassa koronavirusnäytteitä.  Yhteensä yli 5100 matkustajalta otetuista ja 16. syyskuuta mennessä valmistuneista hieman yli 4000 näytteestä 43, eli noin yksi prosentti, on ollut positiivisia.

Näyttää siltä, että lentokentän kautta leviää aiemmin arvioitua vähemmän tautitapauksia. Lentokentän terveysturvallisuutta on määrätietoisin toimenpitein parannettu ja työ jatkuu”, toteaa Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.