Helsinki-Vantaalle avautuu mediataiteen teatteri ArtCinema

Art_Cinema_2Finavian ArtPort-konsepti saa jälleen jatkoa ja seuraavan puolen vuoden ajan Helsinki-Vantaan matkustajat voivat nauttia suomalaisten mediataiteilijoiden teoksista lentoaseman ArtCinemassa. Art Port -konsepti on ilahduttanut matkustajia Helsinki-Vantaalla useilla erilaisilla näyttelyillään.

Finavian taidekonseptin perusidea on tarjota matkustajille yllätyksellisiä ja uudenlaisia palveluita, jotka tarjoavat pysähdyspaikan hektisessä lentokenttämiljöössä. Tämä on myös ArtCineman tavoite. Teokset ohjaavat kävijöiden mielet täysin toiseen maailmaan.

DesingCamp_Haapasaari"Matkustajat tuntuvat arvostavan tämänkaltaisia lentokenttäelämyksiä. Helsinki-Vantaa voi näin myös erottautua kansainvälisten matkustajien mielissä muista kilpailevista vaihtokentistä. Samalla voimme vaikuttaa matkustajien tyytyväisyyteen", sanoo lentoasemajohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

Hän kertoo, että kuvat ja tarinat Helsinki-Vantaan taideteoksista ja näyttelyistä ovat päätyneet lukuisten kansainvälisten blogien ja lehtijuttujen aiheeksi. Lentoaseman omistautuminen taiteelle herättää kiinnostusta, sillä konsepti on ainutlaatuinen maailmassa.

ArtPort-konsepti on Finavialle myös osa sen toimintaa vastuullisena yrityksenä. Se on hyvä tapa tuoda esille suomalaista osaamista sekä tarjota taitelijoille mahdollisuus saada töitään esille sekä kotimaiselle että kansainväliselle yleisölle.

"Olemme iloisia, että merkittävät suomalaiset yritykset ovat tulleet mukaan taidehankkeisiin ja tukeneet korkealaatuisten näyttelyiden toteuttamista. Art Cineman sponsoreita ovat Pro Av Art, Av-arkki ja Stockmann".

ArtCinema-mediataidenäyttelyn kuratoinut Anna Forsman kertoo, että mediataide voi suurelle yleisölle olla vielä melko tuntematonta. Lentokentän matkustajat ovat eri kulttuureista ja ympäristöistä. Suurella osalla ei ole kokemuksia mediataiteesta, joka yhdistää sähköiseen viestintään muita taidemuotoja kuten elokuvaa, musiikkia, videota, installaatiota, teatteria tai performanssia.  

Art_Cinema_1Suuri osa kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaisista nykytaiteilijoista on mediataiteilijoita. Suomalaiseen eturivin mediataiteeseen on nyt mahdollista tutustua lokakuusta lähtien Helsinki- Vantaan kansainvälisessä lentokenttäympäristössä.

Lentoasemalla nähdään vaihtuvia temaattisia koosteita eturivin suomalaisilta mediataiteilijoilta, kun ArtCinemassa esitetään puolen vuoden ajan mittava määrä teoksia. Teokset ja teemat vaihtuvat säännöllisesti

"Astu sisään punaiseen ArtCinemaan. Istu ja anna mediataiteen ohjata mielesi täysin toiseen maailmaan. Herää virkistyneenä ja nauti lentomatkastasi", Forsman kehottaa.

Näyttelyn käynnistävät videoteokset, joiden teemana on suomalaisten suhde luontoon. Art Cinemassa esittäytyvät ensimmäiseksi Niina Suominen teoksellaan A Finnish Fable 2011, Sami Sänpäkkilä teoksellaan Lau Nau: Valolle, Alli Savolainen teoksellaan Smile of Mona Lisa, Jani Ruscica teoksellaan Contrapuntal – Sawdust Theme, Sini Pelkki teoksellaan Embarkation sekä Samuli Alapuranen teoksellaan Rovaniemi 200704 Edit.

Art Cinema -taideteatteri sijaitsee portilla 37, jonne matkustajilla on vapaa pääsy. Videoteokset pyörivät Art Gallery -tilassa tauotta ympäri vuorokauden.