Helsinki-Vantaan TravelLab-hankkeen ensimmäisessä vaiheessa tunnistettiin eri matkustajaryhmät

HEL_jooga_2Helsinki-Vantaan matkustajat ovat tänä kesänä päässeet testaamaan uusia palvelukonsepteja lentoaseman TravelLab-hankkeessa. Testattuja palveluita arvioitiin kokemuksen, luotettavuuden, tärkeyden, kustannustehokkuuden ja Helsinki-Vantaan strategian toteutumisen kannalta. Hankkeen toinen vaihe 21. heinäkuuta.

TravelLabin ensimmäisessä vaiheessa testissä olivat lentoasemajooga, polkupyörällä liikkuva kahvila, lasten leikkialueille ohjaavat lattiatarrat, lentokenttäbussien inforuudut, Suomi-teemainen valokuvaseinä ja lentoaseman juhannusjuhla.

Testissä olevien palvelujen prototyypit on kehitetty matkustajilta saadun palautteen ja Quality Hunters -hankkeessa syntyneiden ideoiden pohjalta.

 EFHK_pax_2Lentoasemalla on tunnistettu neljä matkustajatyyppiä: nopeat ja tehokkaat (38 % Helsinki-Vantaan matkustajista), nautiskelijat (31 %), turvallisuuden tavoittelijat (13 %) ja tapareissaajat (18 %).

TravelLabin prototyyppejä testattiin myös sen perusteella, mitä matkustajatyyppejä ne houkuttelivat, mihin aikaan päivästä niitä käytettiin ja kuinka kauan niitä käyttäneillä matkustajilla oli aikaa lentoaseman palvelujen käyttöön.


Juhannushumu kiehtoi aasialaisia

Matkustajien arviot testatuille palveluille olivat erittäin positiivisia. Kaikkein suosituimmaksi palveluprototyypiksi nousi lentoaseman juhannusjuhla, jonka aikana non-Schengen-lähtöporttien alue koristeltiin perinteisillä juhannuskoivuilla ja juhannussalolla. Matkustajat pääsivät kukkaseppeletyöpajoihin, juhannustansseihin ja maistelemaan suomalaista superruokaa.

Juhannusjuhla oli suosituin kiinalaisten, japanilaisten ja eurooppalaisten matkustajien keskuudessa. Matkustajaryhmistä se houkutteli paikalle muut paitsi nopeutta ja tehokkuutta etsivät. Matkustajat kiittelivät kokemuksen ainutlaatuisuutta ja kertoivat, etteivät olleet aiemmin kokeneet vastaavaa tapahtumaa lentoasemalla. Myös matkustajat, joiden lennot olivat myöhässä, pysyivät tyytyväisinä.


Lentoasemajooga sai kiitosta rentoutuneilta matkustajilta

HEL_jooga_1Lentoaseman Kainuu-tilaan rakennettu Yoga Gate -joogastudio oli toinen matkustajien suosikki. Matkustajat pääsivät osallistumaan aamuisin ja iltapäivisin ohjatuille jooga- ja pilatestunneille tai saattoivat tehdä omatoimisen harjoituksen tilassa löytyvien ohjeiden mukaan.

Ohjatut tunnit saivat kiitosta, mutta joogamatoilla otettiin myös puhtaasti nokosia. Joogastudio oli suosituin korealaisten, kiinalaisten, japanilaisten ja suomalaisten matkustajien keskuudessa.

Hieman yllättäen kaikkein innokkaimmin joogasalille löysivät tapareissaajat, jotka tavallisesti haluavat minimoida lentoasemalla käyttämänsä ajan. Osallistujat olivat innokkaita jakamaan kokemuksensa ystävien ja perheen kanssa ja kertoivat, että tämänkaltaiset palvelut saisivat heidät jatkossa valitsemaan Helsinki-Vantaan todennäköisemmin vaihtolentoasemakseen.

Yoga Gate palaa lentoasemalle elokuussa TravelLabin toisen vaiheen käynnistyttyä.


Gate Roastery -kahvila houkutteli eurooppalaisia, mutta ei aasialaisia

Gate Roastery -prototyyppi tarjosi matkustajille mahdollisuuden ostaa paikallisen kahvipaahtimon kahvia ja teetä suoraan polkupyörän mukana liikkuvasta pienoiskahvilasta. Matkustajat kiittivät henkilökohtaista ja hyvää palvelua ja idean ainutlaatuisuutta. Palvelu nähtiin hyvänä ja nopeana vaihtoehtona ruuhka-aikaan, kun lentoaseman varsinaisissa kahviloissa oli jonoa.

Palvelua suosivat erityisesti ryhmämatkustajat, jotka halusivat minimoida kentällä vietetyn ajan, tapareissaajat sekä nopeat ja tehokkaat matkustajat. Myös turvallisuuden tavoittelijat pitivät palvelusta, sillä ostamalla kahvin lähtöportilta saattoi olla varma siitä, että ei myöhästy lennolta. Tuotteena kahvi oli suosituin suomalaisten ja muiden eurooppalaisten matkustajien keskuudessa, mutta ei niinkään aasialaisten ja pitkiä lentoja odottavien keskuudessa.


Palveluehdotuksia joka makuun

Service Menu -prototyypissä vaihtomatkustajat saivat tietoa lentoaseman palveluista lentokenttäbussien näytöiltä ja jaossa olevista esitteistä. Service Menu ehdotti sopivia palveluja perustuen matkustajien jäljellä olevaan vaihtoaikaan ja heidän omiin kiinnostuksen kohteisiinsa. Palvelu tavoitti parhaiten iltapäivällä matkustavat tapareissaajat, joilla oli lyhyet vaihtoajat. Palvelua kehitetään eteenpäin TravelLabin toisen vaiheen aikana.


Eläinten jäljet kutsuivat lapsiperheitä

EFHK_Reima_playproof_1TravelLabissa testattiin myös lattiatarroja, joissa eläinten jälkien polku ohjasi lapsiperheitä Reima PlayProof -leikkialueelle. Kiinnostuneimpia eläinten jäljistä olivat 2–6-vuotiaat lapset.

Tarrat tavoittivat parhaiten suomalaiset ja venäläiset lapsiperheet, jotka kuuluivat turvallisuuden tavoittelijoiden matkustajatyyppiin.

EFHK_Reima_playproof_2Nämä perheet pitivät leikkipaikkoja lentoaseman toiseksi tärkeimpänä ominaisuutena heti wc-tilojen jälkeen, mutta toisaalta pitivät leikkipaikkojen löytämistä haastavana.

Polkujen näkyvyyttä yhä parantamalla teippaukset ovatkin oivallinen opaste leikkipaikoille.


Hassuttelua valokuvaseinällä

Helsinki_Travellab_Selfie_8TravelLabin Suomi-teemaista valokuvaseinää pidettiin hauskana, lentoaseman tunnelmaa piristävänä lisänä. Se oli suosituin kiinalaisten ja suomalaisten matkustajien keskuudessa. Matkustajatyypeistä valokuvaseinä vetosi eniten tapareissaajiin ja hieman yllättäen turvallisuuden tavoittelijoihin.

Se oli kaikkein suosituin matkustavien perheiden ja pariskuntien keskuudessa. Ensimmäisen vaiheen aikana saatujen kokemusten perusteella valokuvaseinään tehdään pieniä muutoksia ja se palaa lentoasemalle TravelLabin toisessa vaiheessa.


TravelLabin toinen vaihe alkaa heinäkuussa

TravelLabin toinen vaihe alkaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla 21. heinäkuuta ja jatkuu elokuulle saakka. Toisessa vaiheessa osaa ensimmäisen vaiheen ideoista jatkotestataan. Lisäksi testattavaksi saapuu kokonaan uusia palveluprototyyppejä.

Lue myös: