HS: Finnair ei ole kyennyt maksamaan kaikkia palkkoja

Finnair_tailsFinnair ei ole kyennyt maksamaan toukokuussa kaikkia palkkoja sovitussa ajassa uuden ulkoa ostetun palkanmaksupalvelun takia, kertoo Helsingin Sanomat. Yhtiö ulkoisti palkanmaksun Zalarikselle vuonna 2012

Helsingin Sanomien mukaan Finnair piti tänään kokouksen henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa jo pitempään jatkuneiden palkkaongelmien takia.

HS:n mukaan jo ensimmäisessä Zalariksen suorittamassa palkanmaksussa oli ongelmia.Pahimmassa palkkapulassa ovat nyt henkilöt, joiden loma alkaa kesäkuun alussa. Järjestelmä ei ole kyennyt maksamaan näiden henkilöiden loma-ajanpalkkoja sopimusten mukaisesti.

"Pitäisi olla ihan perusasia, että ihmiset saavat palkkansa. Paljon närää tämä on aiheuttanut", kommentoi Suomen lentoemäntä ja stuerttiyhdistyksen puheenjohtaja Thelma Åkers Helsingin Sanomille.

MTV3 uutisten mukaan Finnairista ei osattu arvioida kuinka moni työntekijä on kärsinyt takkuilleesta palkanmaksusta. Aamulehti puolestaan kertoo, että Finnairin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtajan Arja Suomisen mukaan ongelmat koskevat arviolta 200–300 ihmistä

Finnair siirtyi uuteen Zalariksen hoitamaan järjestelmään toukokuussa. Zalaris tiedotti sen ja Finnairin yhteistyöstä marraskuussa 2012.

Zalaris on pohjoismainen yritys, joka ilmoituksensa mukaan tarjoaa innovatiivisia ja kustannustehokkaita henkilöstö- ja palkkahallinnon prosesseja pohjoismaisille ja kansainvälisille yrityksille.

HS:n juttu: Finnair ei ole kyennyt maksamaan kaikkia palkkoja

MTV3: Finnairilla ongelmia palkanmaksussa

AL: Finnairin ulkoistettu palkanmaksu kangertelee

Suomen työsopimuslain 2. luvun ja 16. pykälän mukaan työnantajan velvollisuus on maksaa palkka tai sen on oltava nostettavissa palkan erääntymispäivänä. Maksaessaan palkan työnantajan on annettava työntekijälle laskelma, josta käyvät ilmi palkan suuruus ja sen määräytymisen perusteet.

 

Zalaris vastaavissa ongelmissa aiemminkin

Myös muilla yhtiöillä on ollut ongelmia palkanmaksun ulkoistuksissa Zalarikselle. Ravintola-, toimitila- ja kiinteistöpalveluja tarjoava 2 200 työntekijän Sodexo ulkoisti palkkalaskennan Zalaris HR Services Oy:lle vuoden 2009 lopulla. Satoja palkkoja viivästyi keväällä 2010 ja ongelmat jatkuivat vielä vuonna 2011.

Sodexo ja Zalaris kertoivat olevansa vilpittömästi pahoillaan: kaikki voitava tehdään asian korjaamiseksi. Viiveiden syynä oli tekninen järjestelmäuudistus.

Lue Zalariksen ja Sodexhon tapauksesta Palvelualojen ammattiliiton sivuilta: Tilinauha tarkkaan syyniin

Lue myös:
Finnair ulkoisti henkilöstönhallinnon ja palkanlaskennan Zalarikselle