ICAO suunnittelee parannusta lentojen maailmanlaajuiseen seurantaan

 

ICAO_logoKadonneen Malaysian Airlinesin MH370:n etsintä jatkuu edelleen yli neljä viikkoa koneen katoamisen jälkeen. Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on myös huolestunut tilanteesta ja järjestää toukokuussa 2014 kokouksen, jossa on tarkoitus hakea keinoja lentojen maailmanlaajuisen seurantajärjestelmästän luomiseksi.

ICAO:n neuvoston puheenjohtaja Olumuyiwa Benard Aliu ilmoitti järjestön keskittyvän 12-13. toukokuuta järjestettävässä kokouksessaan vauhdittamaan lentokoneiden maailmanlaajuisen satelliittivalvonnan toteuttamista.

"Ilma-aluksen ja ihmishenkien menetys aiheuttavat aina huolta ICAO:ssa ja koko lentoliikenneyhteisössä", aloitti puheenjohtaja Aliu.

"Ennenäkemättömien ja epätavallisten olosuhteiden vallitessa kadonneen MH370:n  kohtalon selvittäminen on ollut siviili-ilmailuviranomaisille erittäin vaikeaa.  Todisteiden puute on vielä vaikeampaa koneessa olleidein ihmisten perheille ja he ennen kaikkea tarvitsevat selvityksen tästä onnettomuudesta".

dk180_underwater_locator__dukaneseacomSiviili-ilmailujärjestö on vastikään antanut uusia ohjeistuksia vedenalaisista ULB-paikannuslähettimistä, jotka tulevat voimaan vuonna 2018. Uudenlainen lähetin tulee helpottamaan ja nopeuttamaan onnettomuuspaikan  löytämistä, mahdollistaa lennontallentimen irtilaukaisun ja tietojen lähettämisen.

ICAO jatkaa lisäksi myös matkustusasiakirjojen ja matkustajien tunnistamisen sekä litium-akkujen kuljetusmääräyksien vaikutuksien tutkimista lentoturvallisuuteen.

Neuvoston puheenjohtaja Aliu kiinnitti huomiota myös ICAO:n uuteen käytäntöön lento-onnettomuuden uhrien ja heidän perheidensä tarpeista. ICAO:n jäsenvaltioiden tulisi edistää kaikkien tarvittavien tietojen ja palveluiden tarjoamista asianomaisille matkustajille ja heidän omaisilleen.

Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö  ICAO tarjoaa teknistä apuaan Malesialle käynnissä olevissa tutkimuksissa. Puheenjohtaja Aliu on vaikuttunut nähdystä kansainvälisestä yhteistyöstä henkilöstön ja resurssien käytössä onnettomuuden jälkimainingeissa.

"Kaikista ilmailualalle tekemistämme turvallisuusratkaisuista ja  varmistuksista  huolimatta tälläiset tapahtumat muistuttavat koko alaa ettei koskaan ole syytä lakata etsimästä parannettavaa", jatkoi Aliu.

Keskimäärin kahdeksan miljoonaa ihmistä lentää päivittäin. Vuonna 2013 kokonaismatkustajamäärä oli 3,1 miljardia ja vuoden 2014 aikana matkustajamäärän odotetaan kasvavan 3,43 miljardiin. Vuonna 2030 matkustajia ennustetaan olevan jo 6,4 miljardia. Vuosittaisten lentonlähtöjen määrän ennustetaan kasvavan vuoden 2013 noin 32 miljoonasta jopa 59 miljoonaan lentoonlähtöön vuoteen 2030 mennessä.