ICAO vahvisti Ukrainan lennonjohtovastuun Mustan meren alueella

uksatse_1Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on vahvistanut Ukrainan ukSATSE:n aseman lennonjohtopalveluiden tarjoajana kansainvälisessä ilmatilassa Mustan meren yllä Simferopolin lentotiedotustalueella. Ilmailuviranomaiset antoivat varoituksen Krimin ilmatilan käyttämisestä huhtikuun alussa, koska lentoturvallisuuden arvioitiin vaarantuvan. Venäjä aloitti toisena lennonjohtopalveluntarjoajana samassa ilmatilassa Krimin valtauksen jälkeen.

Ukraina syyttää Venäjää radiotaajuuksien haltuunotosta, hätäjakson 121,5 Mhz väärinkäytöstä sekä Odessan ja Dnipropetrovskin aluelennonjohtojen radiotaajuuksien käyttämisestä. Kaikki mainitut väärinkäytökset vaarantavat alueella operoitavien lentojen turvallisuutta. 

Ukraina on virallisesti tuominnut Venäjän toimet useiden kansainvälisten ja kahdenvälisten sopimusten vastaisiksi. Toimet ovat ristiriidassa mm. European Air Navigation Planin, ICAO:n Anneksien 2, 11, 15 sekä Chicagon vuoden 1944 yleissopimuksen vastaisia.

UkSATSE:n (Ukrainian State Air Traffic Services Enterprise) julkilausuman mukaan Venäjä jättää huomioimatta lentotiedotusaluiden rajat, jotka on määritetty Chicagon yleissopimuksessa ja sen annekseissa. Lausunnon mukaan kyseinen toiminta on kansainälisten lakien vastaista ja luokitellaan terrorismiksi Ukrainaa sekä koko ilmailuyhteisöä vastaan.

uksatse_2UkSATSE on myös antanut virallisen ilmoituksen siitä, että se tarjoaa edelleen korkean luokan lennonjohtopalvelua kansainvälisessä ilmatilassa Simferopolin lentotiedotusalueella. Palveluntarjoaja muistuttaa myös, että sillä on toimintaan ICAO:n valtuutus kansainvälisten lakien ja sopimusten mukaisesti.

Ukrainalaistoimija uudisti yhteistoimintasopimukset Mustan meren alueen valtioiden aluelennonjohtojen kanssa 16. huhtikuuta Sopimukset uudistettiin, koska Simferopolin lentotiedotusalueen lennonjohtopalvelu siirrettiin 10. maaliskuuta annettavaksi Odessan ja Dnipropetrovskin aluelennonjohdoista. Syynä oli aluelennonjohdon ja radionavigaatiolaitteistojen menettäminen Venäjälle kiistellyllä Krimin alueella. Ainoa Mustan meren alueen valtio, joka ei allekirjoittanut uutta sopimusta on Venäjä. 

Ukraina jatkaa edelleen neuvotteluja Venäjän ilmaliikennepalveluntarjoajan kanssa sekä kehottaa Venäjä ilmailuviranomaisia noudattamaan tervettä järkeä kansainvälisten sopimusten noudattamisessa lentoturvallisuutta koskevissa asioissa.

UkSATSE antaa lennonjohtopalvelua kiistellyn Simferopolin lentotiedotusalueen lisäksi Kievin, Lviv:n, Odessan ja Dnipropetrovskin lentotiedotusalueilla. Vuonna 2013 Ukrainan alueella operoitiin kaikkiaan reilut 534 000 lentoa. Kasvua edellisvuoteen oli 6,8 prosenttia.

Lue myös: