ICAO:n 38:s yleiskokous käyntiin - järjestöltä odotetaan maailmanlaajuista päästökaupparatkaisua

ICAO_logoKansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n 38:s yleiskokous alkoi 24. syyskuuta. Kokoukselta odotetaan maailmanlaajuista ratkaisua kiistaa aiheuttaneeseen EU:n päästökauppaongelmaan. ICAO ja EU ovat jo allekirjoittaneet sopimuksen, jolla taataan rahoitusta päästöjen vähentämiseen. Kokouksessa pitää puheenvuoron myös Suomen liikenneministeri.

ICAO:n 38:s yleiskokous on alkanut järjestön päämajassa Kanadan Montrealissa ja se jatkuu 4. lokakuuta saakka. YK:n alaiseen kansainväliseen siviili-ilmailujärjestöön kuuluu 191 valtiota.

Suomen  liikenneministeri Merja Kyllönen vierailee Kanadassa ja Yhdysvalloissa 22.–28. syyskuuta. Kanadassa ministeri Kyllönen puhuu Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n yleiskokouksessa Montrealissa sekä käy kahdenkeskiset neuvottelut ICAO:n neuvoston puheenjohtajan Robert Gonzalesin ja pääsihteerin Raymond Benjaminin kanssa.

Suomen valtuuskuntaan kuuluu myös ilmailujohtaja Pekka Henttu Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.


Rahoitusta ilmailupäästöjen vähentämiseksi

ICAO:n pääsihteeri Raymond Benjamin ja EU komission varapuheenjohtaja Siim Kallas allekirjoittivat ensimmäisenä kokouspäivänä julistuksen, jonka myötä tuetaan yhteistyötä ja ratkaisujen hakemista CO2-päästöjen vähentämiseen kansainvälisessä ilmailussa. EU komissio aikoo rahoittaa 6,5 miljardilla eurolla ratkaisuja ilmailun CO2-päästöjen vähentämiseksi Afrikan ja Karibian alueen valtioissa.

Ensimmäisen päivän satoa on myös GEF-rahaston (Global Environment Facility) edustamien 183 jäsenvaltion myöntämä 2 miljoonan dollarin tuki
maailmanlaajuisen kehitysyhteistyöverkosto UDNP:n (United Nations Development Programme) ja ICAO:n käyttöön ilmailun aiheuttamien CO2-päästöjen vähentämiseksi.