Ilmailuliitto käynnisti Lentsu-turvallisuusprojektin - taustalla huoli kokemattomista lennättäjistä

lentsu_silSuomen Ilmailuliitto on käynnistänyt Lentsu-lennokkiturvallisuusprojektin. Tarkoituksena on yhdistää ja dokumentoida suomalaisessa lennokkitoiminnassa perinteisesti hyviksi havaitut käytännöt. Materiaali kootaan nettisivustolle. Taustalla on huoli uusien kokemattomien lennättäjien määrän valtavasta kasvusta halpojen kamerakoptereiden myötä.

Tammikuussa 2017 avatun sivuston artikkelit jakavat tietoa, kokemuksia ja mielipiteitä lennokkiturvallisuudesta. Sieltä löytyy myös hyödyllisiä linkkejä tärkeisiin dokumentteihin, kuten Suomen Ilmailulakiin. 

Sivusto täydentyy ja kehittyy projektin aikana. Ilmailuliiton mukaan projektin lopuksi siitä muodostuu uusi lennokkitoiminnan käsikirja kaikkien käyttöön.

Hankkeen taustalla on alan harrastajien huoli lennokkimääräysten tiukentumisesta. Perinteiset lennokkiharrastajat ovat harrastaneet ilmailua vastuullisesti ja turvallisesti. Hyvä turvallisuuskulttuuri on omaksuttu toisilta harrastajilta.

phantom_nelikopteriViime aikoina erilaisten lennokkien kuten kauko-ohjattavien kamerakopterien myynti on kasvanut valtavasti. Lajin piiriin onkin tullut runsaasti uusia harrastajia, joilla ei ole aiempaa tietoa ilmailusta ja sen turvallisuuskulttuurista.

Perinteisten lennokkiharrastajien tärkein kannuste lajin pariin on oppia yhä paremmaksi lentäjäksi ja myös lennokin rakentajaksi. Uusien lennättäjien tavoitteena on usein vain tallentaa valmiina ostetulla laitteella kuvamateriaalia, jota voi sitten julkaista esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Turvallisuusprojektilla halutaan taata, että lennokkitoimintaa voidaan edelleen harrastaa monipuolisesti ja tasavertaisesti muiden ilmailijoiden rinnalla, kuten tähänkin asti.

"Lentsu-projektilla on suuri harrastajakuntaa yhdistävä vaikutus, josta saatavaa hyötyä ei voi mitenkään aliarvioida," sanoo Hannu Hjulberg, SIL:n Lennokkitoimikunnan puheenjohtaja.

Lentsu tulee sanasta lennokkiturvallisuus. Turvallisuus ei tarkoita pelkästään ohjeita, kieltoja ja rajoituksia. Se on myös tapa toimia, joka on opittu käytännön kautta muilta harrastajilta. T.T.

Projektin nettisivu: Lentsu.fi