Ilmailumuseo julkisti yli 800 valokuvaa Malmin lentokentän tapahtumista aina 1930-luvulta saakka

Malmi_avajaiset_1938Suomen Ilmailumuseo on tallentannut noin 85 vuotta palvelleen Malmin lentoaseman historiaa laajaan valokuvakokoelmaan, joka kattaa aikakaudet 1930-luvulta aina 2010-luvun taitteeseen. Nyt yli 800 valokuvaa on julkaistu kertomaan edelleen toimivan ja Suomen toiseksi vilkkaimman lentopaikan kulttuuriperinnöstä.

Malmi_lentokoneitaMerkittävästi siviili-ilmailuhistoriaakin tallentava Suomen Ilmailumuseo on julkaissut Finna-hakupalveluun yli 800 valokuvaa lentokentän tapahtumista, toimijoista, ihmisistä ja ilma-aluksista 1930-luvulta aina 2010-luvun taitteeseen.

Ilmailumuseon rooli lentokentän toiminnan säilyttämisessä ja aktiivisessa dokumentoinnissa on ollut Helsinki-Malmin toimintakulttuurin esiin tuominen. Julkistuksellaan ilmailumuseo haluaa osallistua Malmin lentokentästä käytävään keskusteluun.

Julkaistu arkisto- ja nykydokumentointiaineistoa yhdistävä valokuvamateriaali tarjoaa moniäänisen ja mielenkiintoisen katsauksen Helsingissä sijaitsevan Malmin lentokentän historiaan. 

Malmi_1970Aineisto on peräisin Ilmailu-lehden, eri yritysten, yhdistysten sekä yksityishenkilöiden kokoelmista. Malmilla ovat 1960-luvulta lähtien toimineet mm. Suomen Laskuvarjokerho ja BF-Lento, mutta mukana on myös uudempien sekä lyhytaikaisempien toimijoiden jakamaa materiaalia. Kuvat esittävät siis lukuisia erilaisia näkökulmia Malmin lentoasemalta.

Materiaali on lähtökohtaisesti ”avointa dataa” eli hyödynnettävissä monipuolisesti jatkokäyttöön sosiaalisesta mediasta kaupallisiin tarkoituksiin.

Vaikka Ilmailumuseon työ on ollut laaja niin menneiltäkin vuosikymmeniltä tallennuksessa on edelleen aukkoja. Ilmailumuseo pyytääkin apua aihealueen tallennuksessa etenkin 1980-luvulta aina 2000 luvuun alkuun saakka.

Malmi_vihkiaiset_MuseovirastoSuomen Ilmailumuseon julkaisemia Malmin lentokenttää esitteleviä valkokuvia  voi katsella Ilmailumuseon Finna-etusivun kautta osoitteessa hakusanalla ”efhf”.

Malmin lentokentän historiasta omaa arkistoaan ovat aiemmin verkkoon avanneet ainakin Museovirasto ja Puolustusvoimien kuva-arkisto.

Ensimmäinen lentokone laskeutui Malmin lentoasemalle 15. joulukuuta 1936. Lentoasema avattiin virallisesti 15. toukokuuta 1938.

Malmin lentoasemaa uhkaa nyt vuonna 2021 sulkeminen ja lentotoiminnan päättyminen. Helsingin ainoan toimivan lentokentän kiitotie 18/36 suljetaan ilmailutiedotuspalvelun Notamilla 14.3.2021 kello 22.00 UTC-aikaa aina 14. kesäkuuta 2021 saakka.

Malmi_Palmu
Malmi_lennonjohto

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös: