Ilmailuvaikuttaja ja lentokapteeni Olavi "Luce" Lumes on poissa - Toka-lennokki jatkaa lentoaan

KYI_6Ilmailuvaikuttaja ja lentokapteeni Olavi ”Luce” Lumes (entinen Lucenius) on poissa. Lumes syntyi Helsingissä 1. helmikuuta 1924 ja kuoli 12. heinäkuuta 2021. Ystävällisenä herrasmiehenä tunnetun Lumeksen kuolinilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 29. elokuuta.

Olavi ”Luce” Lumes toimi yli 70 vuotta aktiivisesti ja ansioituneesti suomalaisen nuorisotoiminnan hyväksi. Hänet tunnetaan erityisesti toiminnastaan lennokkitoiminnan edistämiseksi.

Hänet värvättiin jo 17-vuotiaana sotilaspojaksi tunnistamaan vihollisen konetyyppejä. Ne olivat tuttuja lennokkiharrastuksen ansiosta. Tähystyspaikkana toimi Olympiastadionin torni.

Luce_SAkuvaJatkosodassa vuonna 1944 Luce toimi ilmatorjunnassa radistina Käpy-patterissa. Sen tiimoilta hän oli mm. mukana vuonna 2014 Kolmen yön ihme -näyttelyn avajaisissa muistelemassa 70 vuoden takaisia tapahtumia (otsikkokuva).

Lumes työskenteli lennokkitoiminnan parissa Suomen Ilmailuliitossa. Vuodesta 1955 alkaen hän piti Suomen lennokki -liikettä Helsingin Metsälässä.

Sen tarjontaan kuuluivat edelleen mm. perinteikkäät Eka ja Toka -liidokit. Lennokkitarvikeliike järjesti rakennussarjojen maahantuonnin ja myynnin ohella myös lennokkikilpailuja sekä kurssitoimintaa.

M016-12089Suomen Ilmailumuseon lennokki- ja purjelentokokoelma ovat täydentyneet merkittävästi Lumeksen johdolla. Museon kokoelmiin on pelastettu yli 20 purje-, rinneliito- ja liitolentokonetta sekä yli 100 lennokkia ja merkittävä määrä lennokkitoimintaan kuuluvia tarvikkeita.

Lennokki- ja nuorisotoiminnan lisäksi Olavi Lumes on osallistunut ansioituneesti purjelennon kehittämiseksi nykyaikaiseksi turvalliseksi harrastusmuodoksi. Hänen merkittävä elämäntyönsä on ollut Jämin urheiluilmailukeskuksen sekä sen toiminnan kehittäminen ja ylläpito.

Lucen toiminnan ansiosta Jämin ilmailukeskus avasi vuonna 1986 perinnehuoneen, jossa esitellään ilmailukeskuksen historiaa.

Olavi_LumesVuonna 2014 tasavallan presidentti myönsi Lumekselle lentokapteenin arvonimen.

Olavi Lumes oli yksi merkittävimpiä ja tunnetuimpia henkilöitä Suomen harrasteilmailupiireissä. Vuonna 2016 ensi-iltansa sai hänen elämäänsä sekä ilmailuharrastusta esittelevä Lennokkipoika sodassa -dokumentti.

Olavi "Luce" Lumeksen kuolinilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 29. elokuuta 2021. Ikuisen lennokkimiehen kuolinilmoituksessa matkaa jatkoi lentäen Toka-lennokki. MH TT

Olavi_Lumes

Luce_SIM_lennokit

Luce_lennokit

 

 

 

 

 


Suomen lennokki Ky

Lue myös: