Ilmavoimat toteuttaa ylilennon itsenäisyyspäivänä Lahdessa - myös Maavoimien kopterit ilmassa

Paraati21_HN4Ilmavoimien neljän F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän parvi kunnioittaa seppeleenlaskua Lahdessa Ristinkirkolla itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2021. Myös Maavoimien helikopterit lentävät kierroksen onnitellen 104-vuotiasta Suomea. Varsinainen itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati peruttiin jo toistamiseen koronapandemian takia.
Ilmavoimat kunnioittaa itsenäisyyspäivänä seppeleenlaskua neljän F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän ylilennolla Lahdessa kello 9. Itsenäisyyspäivän seppeleenlasku tapahtuu Ristinkirkolla.

paraati19_LEPO_1Itsenäisyyspäivänä nousee ilmaan myös kaksi Maavoimien NH90- ja MD500-helikopteria Utista. Ne suuntaavat kello 12.15 alkaen lennolle reitillä Myllykoski-Anjala-Elimäki-Kausala-Lahti-Vierumäki-Heinola-Jaala-Valkeala-Kuusankoski-Koria-Kouvola tervehtien ja onnitellen 104-vuotiasta Suomea.

Puolustusvoimat joutui koronapandemian takia perumaan itsenäisyyspäivän valtakunnallisen paraatin jo toistamiseen. Vuonna 2021 paraati on määrä toteuttaa Lahdessa.

Paraatin perumisella Puolustusvoimat haluaa turvata asevelvollisten, henkilökunnan, yleisön ja kaikkien paraatiin osallistuvien yhteistyötahojen terveysturvallisuutta ja estää osaltaan viruksen leviämistä. Edellisvuonna itsenäisyyspäivän peruttu paraati oli määrä järjestää Porissa.

Aiempien paraatitapahtumien peruuntumisten tilalla on siis tälläkin kertaa luvassa ylilento, jonka toteuttamisessa on luonnollisesti myös säävaraus.

paraati19_LEPO_2Vuonna 2020 paraatin sijaan Ilmavoimien ylilentoja nimittäin ainoastaan kuultiin eri puolilla Suomea. Tuolloin harmaa matala pilvikatto esti koneiden näkymisen. Ilmassa oli lopulta kolme F/A-18 Hornet -hävittäjää sekä Hawk-pari.

Edellisen kerran itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestettiin vuonna 2019 Tampereella. Myös tuolloin sää vaikutti ja ylilentoon osallistuvat ilma-alukset jäivät osittain näkymättömiin pilvien ylle. 

Koronapandemian jalkoihin on jäänyt myös vuoden 2021 ja 2021 lippujuhlapäivän paraatit. Kesäkuussa 2021 Helsingin yllä nähtiin sinisellä taivaalla komeasti lentävä neljän Hornetin parvi. Pandemia-ajan komeimmat ylilennot nähtiin kuitenkin kesäkuussa 2020, kun eri puolilla Suomea lensi kaikkiaan 32 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää. MH

 Lue myös: