Ilmavoimien Hornet ja historiallinen Thulin Puolustusvoimat 100 -postimerkkivihkoon

Posti_PV100_vihkoPosti julkaisee Puolustusvoimat 100 -juhlavuoden kunniaksi postimerkkivihkon, jonka kuudessa postimerkissä esitellään maa-, meri- ja ilmavoimien historiaa ja nykypäivää. Postimerkkivihko julkaistaan Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta.

"Postimerkkivihko on hieno osa juhlavuotemme näkyvyyttä. Vihkoon valikoituneet merkit kertovat siitä, miten puolustusvoimien kolme puolustushaaraa, maavoimat, merivoimat ja ilmavoimat ovat kehittyneet sadan vuoden aikana. Puolustusvoimien kykyä ei ole kuitenkaan koskaan mitattu pelkästään kalustolla ja aseistuksella, vaan taistelijoidemme osaamisella", sanoo puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara.

Postin verkkokaupassa vihkon ennakkomyynti alkaa jo kansallisena veteraanipäivänä 27.4.

Posti on julkaissut postimerkit Suomen Puolustusvoimien 50- ja 75-vuotisjuhlien kunniaksi myös vuosina 1968 ja 1993.


Kuvaparit kertovat puolustushaarojen kehityksestä
Postimerkkivihkon suunnitteluun osallistui työryhmä, jossa oli mukana Postin edustajat, puolustusvoimien kuva-arkiston ja puolustushaarojen edustajat, sekä erityisasiantuntijana kommodori (evp) Kai Varsio, joka tuntee hyvin sekä sotahistoriaa että filateliaa. Merkkien graafisesta suunnittelusta vastasi Timo Berry.

Posti_PV100_HN"Sotakalustoon liittyvät postimerkit, esimerkiksi sotalaivat, ovat maailmalla suosittuja keräilykohteita aihefilatelistien keskuudessa. On hienoa, että nyt aiheesta on saatavissa myös suomalaisia postimerkkejä", sanoo Kai Varsio.

Postimerkkivihkoon valittiin kolme kuvaparia, jotka osoittavat selkeästi maa-, meri- ja ilmavoimien laitteiden ja varustuksen kehityksen puolustusvoimien alkuvuosista nykypäivään. 

"Merkkeihin oli tarjolla satoja valokuvia. Suunnitteluprojektin edetessä varmistui, että postimerkeissä toimivat parhaiten dokumentaariset valokuvat, kertoo Timo Berry.

Ilmavoimien historiamerkkiin on kuvattu Suomen ilmavoimille vuonna 1918 lahjoitettu Thulin Typ. D -tiedustelukone. Sen lahjoittaja oli ruotsalainen kreivi Eric von Rosen. Nykypäivän Ilmavoimien huipputeknologiaa edustaa McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18C Hornet -torjuntahävittäjä.

Postimerkissä on kuvattuna kaksipaikkainen F/A-18D Hornet. Koneen rungon alle on kiinnitetty Litening-maalinosoitussäiliö. Siipiripustimissa on kaksi GPS/inertia-ohjautuvaa JDAM-täsmäpommia (Joint Direct Attack Munition), kaksi lisäpolttoainesäiliötä ja siivenkärjissä kaksi lämpöhakeutuvaa Sidewinder AIM-9X -ilmataisteluohjusta.

Maavoimien historiamerkissä esitellään sotamiehen lähitaistelukoulutusta pistimellä varustetulla aseella 1920-luvulla. Nykypäivän merkkiin on kuvattu jääkäri uusimmassa taisteluvarustuksessa RK62M-rynnäkkökivääreineen.

Merivoimien historiaa kuvaavat 1920-luvulla ensimmäisinä Suomessa rakennetut sotalaivat, sukellusvene ja panssarilaiva. Nykyisestä merivoimien kalustosta postimerkissä esitellään Raumalla rakennettu ohjusvene Hanko. Luokan alukset ovat parhaillaan menossa MLU-peruskorjaukseen (Mid-Life Update).

Posti_PV100_ThulinPostimerkkivihkon kanteen valitussa kuvassa on suomalainen varusmies muistuttamassa maanpuolustuksen inhimillisestä ulottuvuudesta ja yleisestä asevelvollisuudesta. Vihkon kuvituksessa on käytetty lisäksi maa-, meri- ja ilmavoimien symboleja.


Ensipäiväntapahtuma Senaatintorilla 4. kesäkuuta

Puolustusvoimat 100 vuotta -postimerkin ensipäiväntapahtuma järjestetään maanantaina 4. kesäkuuta Helsingissä Senaatintorilla Puolustusvoimien satavuotisjuhlan näyttelypaviljongissa.

Tilaisuudessa on myynnissä uusia postimerkkejä ja ensipäivänkuoria. Ensipäivänleimaajat ovat paikalla kello 10-16 ja Timo Berry signeeraa töitään kello 14-16.