Israelin ja liittolaisten ilmapuolustus torjui 99% Iranin risteily- ja ballistisista ohjuksista sekä lennokeista

Israel_Arrow_launch_1Israel ja sen kansainvälisten kumppaneiden ilmapuolustusjärjestelmät torjuivat 13. ja 14. huhtikuuta noin 320 Iranin laukaisemaa ohjusta ja lennokkia. Sotilasoperaatiossa nähtiin monikerroksisen ilma- ja ohjuspuolustusjärjestelmän merkittävää suorituskykyä. Israelin mukaan 99% taivaalta tulleista maaleista torjuttiin jopa jo ennen Israelin ilmatilaan saapumista sekä maan ilmakehän ulkopuolella.

Israelin puolustusvoimien julkistamien lukujen mukaan noin 170 lennokkia torjuttiin jo ennen maan ilmatilaan saapumista. Ilmapuolustus tuhosi myös 120 ballistista ohjusta, joista vain muutama ennätti Israelin ilmatilaan saakka. Niiden lisäksi torjuttiin noin 30 risteilyohjusta, joista yksikään ei ehtinyt Israelin ilmatilaan saakka.

Israelin käytössä on pitkän kantaman Arrow 3-, keskipitkän ja pitkän kantaman David's Sling-  ja lyhyn kantaman Iron Dome -ilmatorjuntajärjestelmiä. Niiden lisäksi torjuntaa suoritetaan myös Israelin ilmavoimien hävittäjillä ja merivoimien aluksilla. Myös kumppanimaiden Yhdysvaltain, Ison-Britannian, Ranskan, Jordanian ja Saudi-Arabian tarjoamat suorituskyvyt osallistuivat tällä kertaa ilmapuolustustehtävään.

Kansainvälisistä liittolaisista Yhdysvallat kertoi torjuneensa yli 80 lennokkia ja vähintään kuusi ballistista ohjusta, jotka olivat lentämässä kohti Israelia. Luvuissa on lisäksi mukana seitsemän lennokkia ja yksi ballististen ohjusten laukaisualusta, jotka tuhottiin ennakoivasti ennen niiden laukaisua Jemenin maaperällä. Myös Iso-Britannia on vahvistanut tuhonneensa useita Israelia uhanneita ilmamaaleja. Eri lähteiden mukaan arvioidaan vain seitsemän ohjuksen kerrotaan läpäisseen ilmapuolustus. Ne olisivat osuneet Nevatimin lentotukikohtaan vaurioittaen infrastruktuuria.

Israelin julkistamat luvut maaleista ja 99 prosentin torjuntaprosentti osoittavat modernin ja kerroksellisen ilma- ja ohjuspuolustusjärjestelmän suorituskyvyn olevan merkittävä vaikka Israelin pinta-ala onkin melko pieni ja siten helpommin suojattavissa ilmauhkaa vastaan.

Iran ja sitä tukevat joukot olivat laukaisseet Israelia kohti yli 320 lennokkia ja ohjusta Iranista, Irakista, Syyriasta, Libanonista ja Jemenistä. Hitaasti lentävät lennokit ehdittiin havaita ja luokitella jo kaukaa. Myös ohjuslaukaisut havaittiin nopeasti Yhdysvaltain SBIRS-satellittijärjestelmien (Space-Based Infrared System) avulla ja niille kyettiin laskemaan myös mahdollisen kohdealue lentoratojen perusteella sekä iskujen tarkka ajankohta.

Lisää ennakkovaroitusaikaa antoi myös tiedustelutieto sekä etäisyys, sillä osa Iranin ohjuksista ja lennokeista lensi kohti Israelia Irakin ja Jordanian ilmatilojen kautta. Lennokeilla pyrittiin todennäköisesti kyllästämään Israelin ja liittolaismaiden ilmapuolustus, jotta ballistiset ohjukset ja risteilyohjukset läpäisisivät ilmapuolustuksen.

Ilmapuolustuksen tutka- ja torjuntajärjestelmät voitiin kohdentaa oikeille alueille hyvissä ajoin. Israelin puolustusvoimat tiedotti tulevasta iskusta pian lennokkien havaitsemisen jälkeen ja myös evakuointeja ehdittiin suorittaa. Ennakkovaroitusaika mahdollisti myös hävittäjien nostamisen ilmaan torjuntatehtäviin. Ne pudottivatkin merkittävän määrän lennokeista ja risteilyohjuksista.

Israelin odotetaan vastaavan Iranin hyökkäykseen suurella voimalla. Lähi-idän alueelle voi pahimmillaan puhjeta laaja sota ja Israelin iskujen kohteeksi voi valikoitua mm. Iranin ydinaseohjelmaan liittyviä maaleja. Sota Lähi-idässä voi pahimmillaan viedä Yhdysvaltain ja muun maailman huomiota pois Ukrainasta.

Siviililentoliikenne on joutunut tilanteen eskaloituessa jälleen uusille kiertoreiteille ja ajautunut vaihtoehdoissa Euroopan ja Aasian välisen liikenteen osalta entistä ahtaammalle. Länsiyhtiöt ovat jälleen poistuneet Iranin ilmatilasta eivätkä siis toistaiseksi rahoita maan toimintaa navigointimaksuillaan.

 

 

 


Päivitys 15.4. kello 7.57: Lisätty tieto USAn ennakoivasta iskusta laukaisualustoihin Jemenissä. 

Lue myös: