Finnair uudelleenreititti Aasian-lentonsa - toistaiseksi lennetään Iranin sijaan Afganistanin itäosien yli

OH-LWP_170620Finnair on arvioinut Aasian-lentojensa reitityksiä Iranin ja Israelin välien kiristyessä. Yhdysvaltain ja Israelin tiedustelupalvelut ovat kertoneet Iranin aikovan iskeä Israeliin lähiaikoina ja viimeistään iskun toteutuessa edessä olisi hyvin todennäköisesti myös Israelin vastaisku. Iran muuttui tämän seurauksena potentiaaliseksi konfliktialueeksi, jollaisia siviililentoliikenne pyrkii välttämään.

Finnairin lennot ovat ainakin 13. huhtikuuta siirtyneet pois Iranin ilmatilasta, jonka kautta suomalaisyhtiö on lentänyt useisiin kohteisiinsa Aasiassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä YLE-uutiset.

Uusi reititys kulkee FlightRadar24-lennonseurantapalvelun tarjoamien tietojen mukaan Pakistanista Afganistanin kautta Tadžikistaniin, Uzbekistaniin ja edelleen Turkmenistanin kautta Kaspianmeren yli Azerbaidžaniin, Georgiaan ja Mustallemerelle.

Finnair_Afganistan_2024_1Siviililentoliikenne on jo aiemmin käyttänyt Afganistanin lentotiedotusalueen itäosissa sijaitsevia P500 ja G500 lentoreittejä, joiden aikana Afganistanin ilmatilassa ollaan hyvin lyhyt aika. Reitit vievät Pakistanista Afganistanin kautta Tadžikistaniin.
 
Afganistan ilmoitti jo 16. elokuuta 2021, että maan ilmatila on valvomatonta ja ylilentävän siviililentoliikenteen tulisi kiertää Kabulin lentotiedotusalueen ilmatila. Tästä lähtien Afganistan on ollut Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n konfliktialueiden listalla. Tuolloin myös Finnair ilmoitti kiertävänsä Afganistanin ilmatilan toistaiseksi.

Talibanien noustua valtaan Afganistanissa on siviili-ilmailun riskit arvioitu korkeiksi alle lentopinnan 320. Ääriliikkeiden arvioidaan pysyvän aktiivisina ja mahdollisesti kohdistavan uhkaa siviililentoliikennettä kohtaan.

Afganistanin lentotiedotusalueella ei ole edelleenkään tarjolla lennonvarmistuspalvelua ja ainoat poikkeukset Afganistanin ilmatilan käyttöön koskevat Finnairinkin nyt käyttämiä lentoreittejä P500 ja G500. Näiden reittien käytön on sallinut mm. Yhdysvallat ja Iso-Britannia. Heinäkuusta 2023 lähtien Yhdysvallat on sallinut maan lentoyhtiöiden operoinnin Afganistanin yli lentopinnan 320 yläpuolella. Samaa reititystä käyttävien lentojen osalta pitkittäisporrastus ennen Afganistanin ilmatilaa tulee olla vähintään 15 minuuttia ja lentojen on ilmoitettava paikkaansa viiden minuutin välein tietyllä VHF-radiotaajuudella.
 
Reitityksiä Euroopan ja Aasian välillä rajoittavia konfliktialueita ovat tällä hetkellä Irak, Syyria, osa Pakistanista, Venäjä, Ukraina, Jemen ja Somalia. Mahdollinen Iranin ja Isralin välinen sota ajaisi lentoyhtiöiden reittimahdollisuudet entistä rajallisimmiksi.
 
Lue myös: