Jetfliten lentäjät järjestäytyivät - JFPA:sta Suomen lentäjäliiton seitsemäs jäsenyhdistys

Falcon_7X_hangarSuomen ammattilentäjien järjestäytymisaste kasvoi, kun liikelentoyhtiön Jetfliten lentäjiä edustava Jetflite Pilots Association (JFPA ry) liittyi Suomen lentäjäliiton (FPA) jäseneksi. Nyt FPA:n siipien suojiin kuuluu jo seitsemän suomalaista lentäjäliittoa.

Liikelentoja operoivan suomalaisen Jetfliten lentäjät perustivat kesällä 2020 Jetflite Pilots Associationin (JFPA ry).  Nyt syyskuussa 2020 JFPA liittyi suomalaislentäjien kattojärjestö FPA:n jäseneksi.

JFPA ry:n tavoitteena on luoda liikelentäjien tarpeet huomioiva työehtosopimus, joka soveltuisi matkustajien tarpeista ponnistavalle liikelentoalalle. Se sisältää erityistarpeita lentäjien työolosuhteiden ja työehtojen näkökulmasta, joita säännöllisessä reittiliikenteessä ei välttämättä kohdata. Jetflite työllistää 22 lentäjää.

Jetflite operoi Helsinki-Vantaan lentokentän asemapaikalta liike-, ambulanssi- ja tilauslentoja ympäri maailmaa. Konekalusto koostuu kuudesta lentokoneesta.

Liikelentotoiminta on rahtilentojen lisäksi selvinnyt lentoliikenteen koronakriisistä vähintään kohtuullisesti. Eurocontrolin tietojen mukaan liikelentotoiminta on elpynyt lähes koronaa edeltäneelle tasolle. Liikelentojen etuna ovat nopea reagointikyky matkustustarpeisiin, säännöllisen lentoliikenteen ulottumattomissa olevat lentokentät ja sopeutuminen tilaajan omiin aikataulutarpeisiin.

Lentäjien näkökulmasta toimintaympäristö on säännölliseen kaupalliseen liikenteeseen nähden erittäin monipuolinen ja vaatii myös lentäjiltä monia erityiskoulutuksia kohteiden erityispiirteiden hallitsemiseksi. Jetflite operoi mm. Antarktikselle, London Cityyn, Innsbruckiin, Kathmanduun, Chamberyyn, Tromssaan, Madeiralle, Sioniin, Cannesiin sekä Samedaniin.

Suomen Lentäjäliitto, Finnish Pilots´ Associationin (FPA) piiriin kuuluu yli 1400 liikenne-, liike- ja helikopterilentäjää. FPA:n seitsemän jäsenyhdistystä ovat Suomen Liikennelentäjäliitto ry, Blue1 Pilots´ Association (B1PA) – CityJet -lentäjien yhdistys,
FAPA ry – N°RRAn lentäjien yhdistys,  Finnish Helicopter Pilots Association (FHPA) - Helikopterilentäjien yhdistys, Norwegian Pilot Union Finland – NPUF ry, JTF Pilots – Jet Time Finlandin lentäjien yhdistys ja Jetflite Pilots´ Association JFPA ry -Jetfliten lentäjien yhdistys

 FPA:n tärkeimpänä tehtävänä on esiintyä ammatillisissa ja lentoturvallisuuskysymyksissä liikennelentäjien edustajana niin kotimaisilla kuin kansainvälisilläkin foorumeilla. FPA on jäsenenä eurooppalaislentäjiä edustavassa ECA:ssa (European Cockpit Association) sekä kansainvälisessä lentäjäliitto IFALPA:ssa (International Federation of Air Line Pilots' Associations).

Lue myös:

Artikkeli: Jetflite – Erikoistehtäviä ja Covid-19 -evakuointilentoja haastavissa toimintaympäristöissä ympäri maailmaa

Artikkeli: 
Luksusta lentämiseen - Jetfliten uusi Falcon 7X

Artikkeli: Oma aikataulu ja suorat lennot - liikelentämisellä on vakaa kysyntä