Kaksi Japanin SH-60K -helikopteria törmäsi yhteen Tyynellämerellä - yksi menehtyi, 7 edelleen kateissa

8411_230316Kaksi Japanin itsepuolustusmerivoimien sukellusveneen torjuntaan käytettävää SH-60K -Seahawk -helikopteria katosi Tyynellämerellä lauantaina 20. huhtikuuta. Helikopterit olivat merialueella sotaharjoitukseen liittyvällä yöaikaisella tehtävällä japanilaisen sukellusveneen kanssa. Helikopterionnettomuudessa menehtyi yksi miehistön jäsen ja seitsemän on edelleen kateissa.

Onnettomuus tapahtui lauantai-iltana 20. huhtikuuta hieman kello 22.30 jälkeen paikallista aikaa Japanissa. Helikopterit olivat törmänneet lennon aikana yhteen Tokion prefektuuriin kuuluvien Izusaarten alueella noin 270 kilometriä Tori-Shiman saaresta itään Tyynellemerelle.

Yhteys ensimmäiseen helikopteriin menetettiin kello 22.38 paikallista aikaa ja toisenkin helikopterin todettiin kadonneen kello 23.04 paikallista aikaa. Molemmissa helikoptereissa oli neljän hengen miehistö. Mahdollisesti kaikki ovat menehtyneet onnettomuudessa.

Etsintä- ja pelastustoimiin on osallistunut kahdeksan merivoimien alusta, viisi lentokonetta sekä Japanin rannikkovartioston aluksia.

Japanin itsepuolustusmerivoimat löysi merialueelta molempien helikoptereiden jäänteet ja lennontallentimet. Helikoptereiden vahvistettiin hyvin todennäköisesti törmänneen yhteen lennon aikana. Lennontallentimet ja hylyt löytyivät nimittäin hyvin läheltä toisiaan. 

Japani on toistaiseksi keskeyttänyt lennot SH-60K -helikoptereilla.

8441_010419bJapanin itsepuolustusmerivoimien kaksimoottorinen Mitsubishi SH-60K -helikopteri perustuu Sikorsky S-70 -helikopteriin. Mitsubishi kehitti kopteriin uuden pääroottorin, uudisti avioniikan ja useita muita järjestelmiä. Tämän sukellusveneen torjuntaan suunnatun helikopterin matkustamo-osa on myös suurempi kuin perusversiossa. Helikopterissa on myös tehokkaammat IHI Corporation-General Electric T700-IHI-401C2 -moottorit.

SH-60K -helikopterin aseistuksena voidaan käyttää eri tyyppisiä torpedoita ja AGM-114 Hellfire -ohjuksia. Käytössä on myös 7,62 mm konekivääri.

Reilu vuosi sitten Japanin itsepuolustusvoimat menetti UH-60JA -helikopterin onnettomuudessa, jossa menehtyi 10 miehistön jäsentä.

Lue myös: