Kaksi Mi-24-taistelukopteria ammuttiin alas Ukrainassa - Mi-8 sai osumia

mi24_6_defenceministryofukraineKaksi Ukrainan armeijan Mil Mi-24 -taisteluhelikopteria on ammuttu alas perjantaina itäisessä Ukrainassa. Slovjanskissa on parhaillaan meneillään sotilasoperaatio kaupungin valtaamiseksi separatisteiltä. Koptereiden pudotukset liittynevät siihen. Myös yksi Mi-8-helikopteri vaurioitui käsiaseiden tulituksessa.

mi8_2_defenceministryofukraineKaksi Mi-24-kopterien yhteensä neljän hengen miehistöistä sai surmansa. Kaksi muuta selvisivät. Myös Mi-8:ssa ollut henkilö haavoittui tulituksessa.

Kopterit pudotettiin mitä ilmeisemmin olalta laukaistavilla ilmatorjuntaohjuksilla. Yhdessä videoista, joiden väitetään kuvaavan perjantain tapahtumia, näkyy taivaalle kiitävän ohjuksen jättämä savuvana.

mi8_defenceministryofukraineRaskaasti aseistettu Mi-24 on suunniteltu toimimaan etulinjan tuntumassa ja siinä on jonkin verran panssarointia. Kyseessä on pitkälle erikoistunut muunnos, joka alunperin osittain hyödynsi Mi-8-kopterien tekniikkaa.

Koptereiden menetykset vaikeuttavat huomattavasti Ukrainan hallituksen ilmatoimintaa, koska ohjusten tuoma uhka rajoittaa vastaisuudessa lentoprofiileita.

Ilmatorjuntaohjusten haltuunsaaminen ei ole yksinkertaista Ukrainassakaan. Ei ole tietoa, miten sepatistit ovat sellaisiin päässeet käsiksi.