Kaksi USAF:n F-22 Raptoria Norjaan yhteisharjoitukseen F-35 -koneiden kanssa

RNoAF_F35_F22_4kpl_tankkeriNorjan Ilmavoimat sai keskiviikkona 15. elokuuta vieraakseen kaksi Yhdysvaltain Ilmavoimien Lockheed Martin F-22 Raptor -hävittäjää. Päivän aikana vierailijat harjoittelivat yhdessä Norjan ilmavoimien F-35 -hävittäjien kanssa. Kyseessä oli norjalaisten ensimmäinen kohtaaminen jopa maailman parhaaksi hävittäjäksi mainittujen F-22 Raptoreiden kanssa.

RNoAF_F35_F22_4kplUSAF:n F-22 -hävittäjät saapuivat Norjaan NATO:n Spangdahlemin tukikohdasta, jonne ne ovat olleet tilapäisesti sijoitettuna. Raptorit kuuluvat USAF:n 95. laivueeseen, jonka kotitukikohta on Floridassa.

Kahden viikon mittaisen Euroopan vierailun aikana halutaan vahvistaa yhteistyötä Yhdysvaltain ja sen Euroopan liittolaisten välillä.

Hävittäjät harjoittelivat kierroksen Norjan ilmatilassa, jonka päätteeksi neljä huippumodernia taistelukonetta laskeutuivat Ørlandin tukikohtaan. Molemmat konetyypit F-22 ja F-35 mielletään ns. viidennen sukupolven taistelukoneiksi ja

Norjan Ilmavoimat toteaa hävittäjien muodostavan yhdessä yhdessä vaikuttavan taisteluparin. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Norjan Lockheed Martin F-35 Lightning II -koneet kohtasivat toisen viidennen sukupolven konetyypin.

RNoAF_F35_F22_1_Loppuvuodesta 2017 esillä oli jopa neljän USAF:n F-22 Raptor -hävittäjän pysyvä sijoittaminen Norjaan. Hanke on ollut esillä edelleen kesäkuussa 2018.

Norjan Ilmavoimilla on nykyisin käytössään kolmetoista  F-35 Lightning II -hävittäjää. Koneista kuusi on Norjassa ja seitsemän koulutuskäytössä Yhdysvalloissa Arizonassa Luke Air Force Basessa. Seuraavien kolmen koneen odotetaan saapuvan Norjaan syyskuun 2018 aikana.

Norjan F-35A -hävittäjiin on asennettu jarruvarjo, joka näkyy muotosuojana koneen yläpinnalla. Sen voi nähdä esimerkiksi otsikkokuvan vasemmanpuoleisessa F-35A -koneessa.

NOR_F35_kone_etuKaikkiaan Norja on tilannut 52 F-35A -konetta, jotka on määrä toimittaa vuoden 2025 loppuun mennessä. Hävittäjien IOC (Initial Operational Capability) - kyky Norjassa aiotaan saavuttaa vuoden 2019 aikana.

Seuraava suurempi askel on tapahtuu vuosina 2021-2022, kun F-35 ottaa päivystysvastuun nykyisiltä F-16 -hävittäjiltä myös NATO:n QRA-päivistyksissä (Quick Reaction Alert).