Kaksipaikkaisen Gripen F:n osavalmistus käynnistyi - varsinainen kokoonpano alkaa 2021

GripenNG_ilmassaSaab on saavuttanut yhden merkittävän välitavoitteen kaksipaikkaisen uuden sukupolven Gripen F ‑hävittäjän kehitystyössä. Ensimmäiset koneen osien metallijyrsinnät on tehty Saabin tehtailla Linköpingissä.

Brasilian ilmavoimille (FAB) toimitettava Gripen F perustuu samaan perusrakenteeseen kuin Gripen E. Myös muilta ominaisuuksiltaan koneet ovat muuten samanlaiset, mutta noin 0,7 metriä pidemmässä Gripen F ‑mallissa on myös takaohjaamo sisältäen avioniikan ja ohjaimet myös toista miehistön jäsentä varten.

Kaksipaikkaista hävittäjää voidaan sekä käyttää lentäjien koulutukseen, mutta erityisesti myös haastavissa toimintaympäristöissä elektronisen sodankäynnin ominaisuuksia hyödyntäen.

GripenF_levyEnsimmäinen osa, joka on ilmakanavan liittyvä levy valmistui äskettäin Saabin tehtailla Linköpingissä, ja nyt on vuorossa koneen ohjaamon takana oleva rungon osa.

”Tämä on Gripen-hankkeelle tärkeä saavutus, sillä se osoittaa kehitysvaiheen edistyvän suunnitelmien mukaan. Tämä on merkki siitä, että Brasilian ilmavoimien odottaman kaksipaikkaisen Gripen F ‑version tuotanto on alkanut”, sanoo eversti Renato Leite, Brasilian ilmavoimien seuranta- ja ohjausryhmän (GAC-Saab) johtaja.

”Monien asialleen omistautuneiden ihmisten tehokas tiimityö niin Ruotsissa kuin Brasiliassakin on tehnyt tämän uuden Gripen-version välitavoitteen toteutumisen mahdolliseksi. Tällaiset saavutukset ovat harvinaisuudessaan erityisen hienoja hetkiä”, sanoo Saabin Aeronauticsin johtaja Jonas Hjelm.

Saab_Embraer_GDDNVuonna 2021 aloitetaan 15 lentokoneen loppukokoonpano Brasiliassa. Tuolloin käynnistyy myös kaksipaikkaisen Gripen F -mallin kokoonpano, jonka osalta kehitystyötä tehdään Gripen Design and Development Network -keskuksessa Brasilian Gavião Peixotossa.

Brasilia on tilannut 28 Gripen E ‑hävittäjää, joiden toimitukset Brasilialle jatkuvat vuonna 2021, sekä kahdeksan Gripen F ‑hävittäjää. Kaksipaikkaisen Gripen F:n odotetaan nousevan ensilennolle vuonna 2023 ja myös toimitusten odotetaan alkavan saman vuoden kuluessa.

Gripen F ‑ohjelma on Saabin ja sen brasilialaisten kumppanien Embraerin, AEL Sistemasin, Akaerin ja Atechin yhteishanke. Gripen F:n kehityksessä työskentelee kaikkiaan noin 400 insinööriä, enimmäkseen Gripen Design and Development Network (GDDN) ‑yksikössä Embraerin tehtaalla Brasilian Gavião Peixotossa, São Paulon osavaltiossa. Koneen valmistus tapahtuu sekä Ruotsissa että Brasiliassa.

 Saab on tarjonnut kaksipaikkaista Gripen F -hävittäjää myös osana aiemmin julkistettua yhtiön tarjousta Suomen Ilmavoimien HX-hankkeessa. Uusimman tarjouksen sisältöä ei ole enää eritelty.