Kauhavan lentokonepuisto-projekti etenee - nyt kokoelmiin liittyy VL Viima

VL_Viima_LSKKauhavan Lentokonepuisto-projekti etenee poikkeuksellisen nopeata vauhtia kohti valmistumistaan. Siitä on tulossa Suomen, jopa Pohjoismaiden oloissa vertaansa vailla oleva sotilasilmailun muistomerkki ja nähtävyys. Uusimpana tulokkaana lentokonepuiston kokoelmiin liittyy VL Viima VI-6.

Kauhavan lentokonepuiston uusi vitriini vihittiin käyttöön 29. syyskuuta 2016. Tilaisuudessa kenraaliluutnatti Rauno Meriö sanoi, että ”Tuosta Pyryn ja Stieglitzin välistähän puuttuu Viima".

Tuosta lauseesta lähti käyntiin prosessi, jonka tuloksena Lentosotakoulun kilta on saanut hankittua omistukseensa  VL Viima -avokoneen (VI-6), joka kevään aikana sijoitetaan vitriiniin.

Koneen hankintaan kilta on saanut tukea ennen kaikkea Meriön ja Juhani Ahon Lentoupseerikurssi 19:ltä, mutta myös kurssit 22 ja 26 sekä Espanjassa toimiva Aurinkolaivue ovat kantaneet kortensa kekoon.

Vitriini-iltavalaistuksessa-IIKokoelmiin liittyvä VI-6 on täydellisesti entisöity. Sen siivet on tehty 1990-luvulla Liettuassa. Niistä ei ole olemassa mitään dokumentteja, eikä työn tehnyttä firmaa ole enää olemassa. Sen takia minkään maan ilmailuviranomainen ei anna koneelle lentokelpoisuustodistusta, joten se ei tule koskaan lentämään.

"Näyttelykoneeksi se on ihanteellinen, koska näin ei suljeta ”lentävää lintua häkkiin”, toteaa kilta tiedotteessaan.

Koneesta puuttuu vielä moottori, mutta kilta pyrkii hankkimaan siihen loppuun ajetun moottorin, joka kunnostetaan näyttelykäyttöä varten.


Merkittävä ilmailuhistoriallinen nähtävyys

Lentokonepuistoa on rakennettu Kauhavan keskustaan vuodesta 2006 alkaen yhteistyössä Kauhavan kaupungin ja Lentosotakoulun Killan kesken. Siihen pyritään kokoamaan mahdollisimman laaja kokoelma Kauhavan historiaan vahvasti liittyvien Ilma- ja Lentosotakoulun aikaista koulu- ja harjoituskonekalustoa.

Kun Viima ja vuoden kuluttua Vinka ovat vitriinissä, puistossa ovat kaikki muut Ilma/Lentosotakoulussa toisen maailmansodan jälkeen käytössä olleet tärkeimmät alkeiskoulutus- ja harjoituskoneet: VL Viima, Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz, VL Pyry, Saab Safir, Valmet L-70 Vinka ja BAE Hawk.

Ilmavoimat_KauhavaKauhavan kaupungin laatimaassa puistosuunnitelmassa on varattu vielä tila Fouga Magister -patsaalle sekä paikka toiselle kolmen koneen vitriinille.

Fouga Magisterit ovat jo killan hallinnassa ja omistuksessa. Koneet odottavat siirtoa Lentokonepuistoon.

Lähivuosina valmistuva lentokonepuisto on ainutlaatuinen kokonaisuus Pohjoismaissa.

Lue myös: