Kehäradan aseman yhteydet Helsinki-Vantaalle valmiit - Suomen pisimmät liukuportaat käyttöön

EFHK_liukuportaat_1Helsinki-Vantaan kautta kulkevan Kehäradan Lentoasema-rautatieasema on viimein valmis. Yhteyttä junista terminaaleihin jouduttiin puolisen vuotta hoitamaan erilaisin väliaikaisjärjestelyin, kunnes asemalta ylös vievät hissit valmistuivat 18. joulukuuta. Tänään torstaina myös 70-metriset Suomen pisimmät liukuportaat saatiin käyttöön.

EFHK_liukuportaat_3Nyt avautuneet liukuportaat kulkevat rautatieaseman ja lentoaseman välillä teräs-lasirakenteisessa kuilussa (kuvassa vasemmalla). Sisäänkäynnin seinäverhoilu on taidelasia, johon on painettu koivurungon kuviointi. Kukin elementti painaa 300 kiloa.

Liukuportaat haalattiin ahtaaseen viistoon yhteyskuiluun reilun seitsemän metrin pituisina ja seitsemän tonnin painoisina elementteinä. Portaita on kolme, joten yhden ollessa huollossa tai mahdollisesti rikkoutuessa kumpaankin suuntaan edelleen pääsee.

EFHK_liukuportaat_5Kehärata otettiin käyttöön viime heinäkuussa. Koska työt Lentoasema-rautatieasemalla olivat vielä kesken, aluksi yhteys terminaaleihin hoidettiin ilmaisilla sukkulabusseilla radan lähellä Ilmailumuseota sijaitsevalta Aviapolis-asemalta.

Kun Lentoasema-asema valmistui, käyttöön saatiin aluksi vain sen Tietotien uloskäyntipaviljonki keskellä pysäköintialueita. Uloskäynniltä matkustajia kuljetettiin edelleen sukkulabusseilla terminaaleihin, mutta nyt toki hieman lähempää.

Joulukuun 18. päivä saatiin viimein käyttöön kaksi suoraan rautatieasemalta lentoasemalle vievää hissiä. Ne sijaitsevat terminaaleja yhdistävällä käytävällä. Nyt käyttöön otetut liukuportaat nousevat samaan paikkaan. T.T.

EFHK_liukuportaat_2

HEL_keharata_1EFHK_liukuportaat_4Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: