Kentän toiminta lopetetaan - Rajavartiolaitos siirtymässä Malmilta Helsinki-Vantaalle

raja_malmi_tukikohtaHallituksen eilen kehysriihessä linjaamassa päätöksessä rakennepoliittisesta ohjelmasta julkisen talouden tasapainottamiseksi on myös ilmailua sivuava ikävä osuus. Poliitikot haluavat ottaa Helsinki-Malmin lentoaseman alueen asuntorakentamiseen. Se tarkoittaisi myös Rajavartiolaitoksen tukikohdan siirtoa.

Tarkasti ottaen Hallituksen päätös rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanosta osana julkisen talouden suunnitelmaa toteaa asiasta seuraavasti.

"Asuntorakentamisen edellytysten parantamiseksi Helsingin seudulla valtio vetäytyy toimintoineen Helsinki-Malmin lentoasemalta siten, että alue on mahdollista ottaa asuntotuotantokäyttöön viimeistään 2020-luvun alussa. Muutos edellyttää Rajavartiolaitoksen sekä siviili-ilmailun siirtämistä korvaavalle kentälle.

Rajavartiolaitos käynnistää Helsinki-Vantaan tukikohdan hankinnan valmistelun. Finavia Oyj ja Rajavartiolaitos sopivat tilajärjestelyistä siten, että muutto Malmista uusiin tiloihin tapahtuu kustannusneutraalisti."

Helsingin Sanomien tietojen mukaan hallituksen tekemä linjaus merkitsisi Helsinki-Malmin sulkemista jo vuonna 2016. Tuoreimmissa hahmotelmissa kentän paikalle tehtäisiin asuntoja jopa 20 000–30 000 asukkaalle. Aiemmin on puhuttu noin 10 000 asukkaasta.

Mielenkiintoista on, miksi Malmi on otettu mukaan osaksi noin 1,6 miljardin euron pakettia säästöistä ja veronkorotuksista. Lopettamispäätös nimittäin tarkoittaisi lisäkustannuksia, mutta muuton olisi silti tapahduttava "kustannusneutraalisti". Rajavartiolaitokselle olisi rakennettava uusi tukikohta Helsinki-Vantaalle ja nykytilat jäisivät tyhjilleen.

Raja_SuperPuma_ilmassa_2Samalla pelastushelikopterien lentomatka merelle pitenisi ja ne joutuisivat entistä enemmän lentämään asutusalueiden päällä. Rajavartiolaitos on lähivuosina saamassa Helsinkiin kaksi suurempaa Airbus Helicopters AS332L1e Super Puma -kopteria (kuva).

Täysin avoimeksi jäi vielä se, mitä hallitus tarkoittaa "siviili-ilmailun siirtämisellä korvaavalle kentälle".

Hallituksen päätös rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanosta osana julkisen talouden suunnitelmaa

Helsingin Sanomien juttu

Lue myös: