Kiinalainen AliPay-mobiilimaksusovellus toimii jo useissa Helsinki-Vantaan liikkeissä

AliPay_logo_wikimedia.svgKiinalaiset ovat Finavian mukaan Helsinki-Vantaan nopeimmin kasvava asiakasryhmä. Kenttä on Euroopan ensimmäisiä lentoasemia, joissa heille tuttu ja turvallinen AliPay -maksutapa on otettu käyttöön. Se parantaa ja sujuvoittaa kiinalaisten palvelukokemusta terminaalien liikkeissä.

Helsinki-Vantaan ensimmäiset kaupalliset toimijat ottivat kiinalaisen AliPay-mobiilimaksusovelluksen käyttöön joulukuussa 2016.

"Kiinalaiset ovat Helsinki-Vantaan nopeimmin kasvava ja kentällä eniten rahaa käyttävä asiakasryhmä. Teemme kovasti töitä tarjotaksemme heille erinomaisen palvelukokemuksen. Tutut ja toimivat maksuvaihtoehdot tuovat kiinalaisten matkustamiseen sujuvuutta ja turvaa", kertoo Helsinki-Vantaan kaupallinen johtaja Elena Stenholm.

Helsinki-Vantaa on ensimmäisiä eurooppalaisia lentoasemia, joilla Alipay on otettu käyttöön.

"Tietääksemme AliPay on meidän lisäksemme käytössä vain Münchenissä ja Frankfurtissa. Nyt AliPayn piirissä on Helsinki-Vantaalla seitsemän toimipistettä, mutta lukuisat toimijat ovat kiinnostuneita. China UnionPay on jo käytössä suurimmassa osassa lentoaseman toimipisteitä", Stenholm sanoo.

AliPayllä voi nyt maksaa lentoaseman Iittalan, M-Boxin, Kankurin Tuvan (Finspiration), Lindroosin ja Muumi-kaupan myymälöissä. Finavian tavoite on, että palvelun pariin saataisiin kaikki lentoaseman kaupalliset pisteet. 

"Teemme tiivistä yhteistyötä kaupallisten kumppaneidemme kanssa matkustajakokemuksen kehittämiseksi. Kannustamme toimijoita AliPayn käyttöönottoon, sillä kokemukset ovat olleet erittäin positiivisia. Mikäli kentän suurimmat kaupalliset toimijat ottavat palvelun käyttöön, toimipisteiden määrä lähes kymmenkertaistuu kertaheitolla", Stenholm jatkaa.

Maailman suurimpaan verkkokauppayhtiö Alibabaan kuuluva Alipay on Kiinan johtava mobiilimaksamisen jättiläinen. Sillä on verkkosivujensa mukaan noin 400 miljoonaa käyttäjää.

Finavia panostaa kiinalaisiin

Kiinalaismatkustajien määrä on kasvanut Helsinki-Vantaalla viime vuosina voimakkaasti. Sekä kiinalaisten Suomeen suuntautuvan että kauttakulkumatkustuksen kasvun ennustetaan jatkuvan.

Suomessa erityisesti Lappi houkuttelee kiinalaisia. Alibaban matkailuyritys AliTrip on ilmoittanut tuovansa Rovaniemelle vuoden 2017 aikana 50 000 kiinalaista.

Finavia on vastannut ilmiöön tuomalla Helsinki-Vantaalle kiinantaitoisia palveluoppaita ja panostamalla lentoaseman kiinankielisiin opasteisiin. Syksyllä 2016 Finavian ja Pekingin lentoaseman välinen työntekijävaihto poiki oppia kiinalaisesta palvelukulttuurista ja kiinalaismatkustajien tarpeista.

Helsinki-Vantaalla on myös tili Kiinan sosiaalisen median kanava Weibossa. WeChat-tili on tarkoitus avata vuoden 2017 aikana. Weibolla on noin 300 miljoonaa ja WeChatilla yli 800 miljoonaa aktiivista käyttäjää kuukaudessa.

Helsinki-Vantaa on Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen johtava hub-lentoasema. Se tarjoaa nopeimman ja lyhimmän mantereiden välillä.