Konkurssiin päätymässä oleva Transaero menettää lentotoimintalupansa 26. lokakuuta

Transaero_747_1Venäjän toiseksi suurimman lentoyhtiön Transaeron vaikeudet jatkuvat. Venäjän ilmailuviranomainen Rosaviatsia ilmoitti peruvansa yhtiön lentotoimintaluvan 26. lokakuuta. Uutistoimisto TASS kertoi 20. lokakuuta Transaeron osake-enemmistön siirtymisestä toisen venäläisen lentoyhtiön S7:n haltuun.

Rosaviatsia teki tarkastuksen Transaeroon 20. lokakuuta. Viranomaisen mukaan Transaeron heikko taloudellinen tilanne ja käteisvarojen puute on riskitekijä. Yhtiöllä ei ole varoja mm. miehistöjen simulaattorikoulutuksiin tai laivaston lentokelpoisuuden säilyttämiseen säännönmukaisin huolloin ja korjauksin. Tämä saattaisi vaarantaa matkustus- ja lentoturvallisuutta. Transaeron lentotoimintalupa perutaan 26. lokakuuta alkaen.

Transaeron velkojen määrän kerrotaan olevan yli 250 miljardia ruplaa eli noin 3,9 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Velkojat ovat jo jättäneet konkurssihakemuksen oikeuteen. Transasero lopetti lippujen myynnin 2. lokakuuta mutta suunnitteli kuljettavansa matkustajiaan aina 15. joulukuuta saakka.

Vaikeuksiin ajautunut yhtiö on operoinut päivittäin noin 200 lentoa mutta perunut osan lennoistaan aina edellisenä päivänä. Transaeron matkustajat voivat kulkea lipuillaan Aeroflotin ja muiden venäläisyhtiöiden kyydissä 15. joulukuuta saakka. Rosaviatsian mukaan Transaero on myynyt 26. lokakuuta ja 4. huhtikuuta 2016 väliselle ajalla noin 1 985 000 lentolippua.

Uutistoimisto TASS kertoi 20. lokakuuta S7 lentoyhtiön johtajan hankkineen ainakin 51 prosentin osuuden talousvaikeuksiin joutuneesta Transaerosta. Kauppahintaa ei ole julkistettu mutta sen kerrottiin olevan ennemmän kuin yksi rupla. Yhtiölle suunniteltiin uutta alkua uudelleenjärjestelyn avulla.

Viranomaisen mukaan ainakin osaa Transaeron leasing-koneista ollaan siirtämässä muiden venäläisyhtiöiden käyttöön. Samoin osa noin 10 000 Transaeron ilmailualan ammattilaisista pääsee muiden venäläisyhtiöiden palvelukseen.

Lue myös: