Kotimaisille ilmailualan osaajille kumppanuusverkosto - lentokoulutusvientiä jopa Afrikkaan saakka

PIR_PAT_DA42_ohjaamoSuomen johtavat ilmailualan osaajat ovat perustaneet kansainvälisesti ainutlaatuisen AiRRhow-kumppanuusverkoston, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta ilmailualan koulutuksen kärkimaa. Tavoitteet yltävät jopa Afrikkaan saakka ja lentokoulutuskeskusta suunnitellaan perustettavaksi Namibiaan.

Uuden allianssin myötä Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu ovat käynnistämässä maan ensimmäistä ilmailualan korkeakoulutukseen liittyvää koulutusvientihanketta, jossa maksullista koulutusta tarjotaan Suomen ja Euroopan ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

Patria_koulutusvientiOsapuolen mukaan AiRRhow-allianssin tyyppiselle poikkitieteelliselle yhteistyölle on suuri tarve. Sitä perustellaan ilmailualan kasvuennusteilla, joiden mukaan pelkästään matkustajalentokoneiden määrä koko maailmassa tuplaantuu seuraavien 20 vuoden aikana noin 48 000 koneeseen ja yli kahdeksaan miljardiin matkustajaan.

Samalla toimialalle on asetettu kunnianhimoiset tavoitteet kestävän kehityksen takaamiseksi toiminnassa. Ilmastonmuutoksen myötä paineet myös ilmailualan ekologisuutta kohtaan ovat lisääntyneet ja AiRRhown mukaan ripeiden toimenpiteiden aika on nyt.

AiRRhow-verkoston tavoitteena onkin kehittää koulutusta sekä ilmailuun, liikkumiseen ja niiden hallintaan liittyviä vientituotteita. 

"Allianssi rakentaa yhdessä ratkaisuja ja kouluttaa huippuosaajia, jotka tekevät ilmailusta sujuvan, ekologisen ja turvallisen osan tulevaisuuden liikkumista", sanoo Tampereen yliopiston Industry professor Mika Grundström.

PIR_PAT_A320sim_1AiRRhow-allianssin kehittämisessä ovat mukana muun muassa Tampereen korkeakouluyhteisö, Pirkanmaan liitto, Business Tampere, Pirkkala, Tampereen kauppakamari sekä Finavia. Myös Satakunnan lennosto tukee hanketta.

Mukana verkostossa ovat lisäksi muun muassa Patria Pilot Training Oy, rakennetun ympäristön suunnittelu-, asiantuntija- ja digitaalisia palveluita tuottava Sitowise Oy, lennonvarmistuksen asiantuntija ANS Finland sekä miehittämättömän ilmailun asiantuntija ja kouluttaja Insta ILS Oy. 


Siviili-ilmailun osaamiskeskus suunnitteilla Afrikkaan

Ensimmäiset AiRRhow-hankkeet käynnistyvät jo tänä syksynä, kun Patria Pilot Training aloittaa lentäjäkoulutuksen Turkish Airlinesille. Allianssi neuvottelee myös namibialaisten kanssa siviili-ilmailun osaamiskeskuksen perustamisesta Afrikkaan.

PIR_PAT_DA42_simu_2"Ilmailualan tietotaidolle on kasvavaa kysyntää Afrikassa ja osaajia koulutetaan pitkälti maanosan ulkopuolella. Mantereen lentomatkailun tiedetään vain kasvavan, sillä vuoteen 2050 mennessä eteläisen Afrikan väkiluku tulee kaksinkertaistumaan. Suomalaiset pystyvät tarjoamaan koulutuksen lisäksi teknologia- ja ympäristöosaamista sekä infrastruktuuri- ja rakennus- sekä logistiikkaosaamista", kommentoi Namibian kunniakonsuli ja Suomen Yrittäjien edustaja valtioneuvoston nimittämässä kehityspoliittisessa toimikunnassa KPT:ssä Timo Palander.


Tavoitteena koulutusviennin pilotin aloittaminen
 

Ilmailualan koulutus pyritään aloittamaan muutaman vuoden sisällä. Lentäjäkoulutukseen integroitujen opintojen tarjoaminen pyritään aloittamaan vuoteen 2025 mennessä.

Patria_tailsAllianssin tavoitteena on, että Patria Pilot Trainingin ja korkeakoulujen yhteistyö alkaisi ensi vuonna yhteisesti toteutettavana maksullisena koulutuksena, jonka kautta opiskelijat voisivat suorittaa opintoja Tampereen yliopistossa ja Tampereen ammattikorkeakoulussa. 

"Yliopistotasoinen ja tiiviisti yritysten kanssa yhteistyössä toteuttava laaja ilmailualan koulutus on maailmalla harvinaisuus, vaikka sille on selkeästi kysyntää. Tämä on kilpailuvalttimme. Pystymme tarjoamaan uraauurtavaa ja ilmailualaa kokonaisvaltaisesti palvelevaa opetusta", sanoo Tampereen yliopiston uusi lentotekniikan Industry Professor Stephen Wright, joka on kansainvälisesti laajalti tunnettu ilmailualan asiantuntija.

PIR_PAT_keskus_1"Vahvassa murrosvaiheessa oleva ilmailuala tarvitsee innovatiivisia ratkaisuja ja pioneerihenkeä. Digitalisaatio ja miehittämättömän ilmailun kasvu muuttavat ilmailualaa voimakkaasti. Tämä on otettu koulutuskokonaisuutemme ja AiRRhow-yrityskumppanien t&k-hankkeiden lähtöajatukseksi", kertoo Pirkanmaan liiton innovaatio- ja tulevaisuustyön johtaja Päivi Myllykangas.

Lue myös: