Kuumailmapallon lasku järveen tallentui videolle

balloon_rt_youtubeMatkustajia kuljettanut suuri kuumailmapallo laskeutui tiistaina järveen Hollannissa. Mukana oli lentäjän lisäksi kymmenen matkustajaa. Tapaus tallentui videolle. Vaikka se on maailmalla uutisoitu putoamisonnettomuutena, on todennäköistä että lentäjä laskeutui tarkoituksellisesti rantaveteen.

Videon perusteella Almeren lähellä järveen päätynyt Rob Wiegers Ballonvaart -yhtiön pallo käytti polttimiaan vielä hetki ennen veteen osumista, joten kaasun loppumisesta ei liene kyse. Ilmassa suhteellisen kovaa liikkuneen palon kori laahasi järven pintaa jonkin matkaa, ennen kuin se pysähtyi rantapenkereeseen.

Hollantilaismedian mukaan kuumailmapallon lentäjä oli etsimässä laskupaikkaa, kun tuuli yllättäen yltyi. Pallo olisi joutunut suuren merestä padolla erotetun IJsselmeer-järven päälle, mikäli se olisi jatkanut lentoaan. Kyseessä olikin ilmeisesti viimeisiä mahdollisia laskeutumispaikkoja ennen laajan vesialueen ylle joutumista. Almere on IJsselmeerin rannalla.

On todennäköistä, että lentäjä käyttikin harkitusti järven pintaa jarrutukseen laskeutumisen maakosketuksen pehmentämiseksi. Tapauksessa kaksi matkustajista loukkaantui lievästi. Muut selvisivät kastumisella.

Vuonna 1982 perustetulla Rob Wiegers Ballonvaartilla on nykyisin 15 kuumailmapalloa, jotka voivat kuljettaa 2 - 18 matkustajaa. Yhtiön erikoisuus ovat tulppaanilennot, jotka suuntautuvat Hollannin värikkäiden kukkaviljelysten yläpuolelle parhaan sesongin aikana.

Suomessa uutisoidaan usein kuumailmapallojen "putoamisista" epätavallisiin paikkoihin. Useimmiten ne ovat kuitenkin ohjatusti tehtyjä laskuja esimerkiksi tuulen tyynnyttyä. Lajissa tunnetaan myös latvajarrutus, jossa pallon nopeutta hidastetaan ohjaamalla se koskettamaan puiden latvoja ennen laskeutumiseen soveltuvan aukean paikan laidalla. ++