Laskuvarjohypyn Suomen korkeusennätys rikki 45 vuoden jälkeen

timotoivonen2_ttsportTimo Toivonen on Twitter-viestinsä perusteella hypännyt tänään 9302 metrin korkeudesta. Kyseessä on uusi Suomen ennätys. Koneena oli Cessna 208 Caravan (OH-SIS). Edellinen ennätys 9190 metriä oli niinkin kaukaa kuin vuodelta 1968.

Toivosen tavoitteena on seuraavaksi rikkoa 10 kilometrin raja. Tämä hyppy aiotaan tehdä kuumailmapallosta 11.-12. toukokuuta sään salliessa. Onnistuessaan hyppy yli kymmenestä kilometristä tuo mukanaan myös kuumailmapallojen korkeusennätyksen.

Lentoonlähtö tapahtui kello yhdeksältä. Sunnuntaina aamupäivällä hyppykorkeudessa yhdeksän kilometriä Utin lentokentän yläpuolella lämpötila oli -56 astetta. Vapaapudotusaikaa kertyi 2 minuuttia 25 sekuntia. Suuresta hyppykorkeudesta huolimatta Toivonen laskeutui varjonsa varassa suunnitellusti takaisin Utin kentälle.

Nousu yli yhdeksään kilometriin kesti yhdellä Pratt & Whitney PT6 -potkuriturbiinimoottorilla varustetulta Caravanilta noin 40 minuuttia. Näissä korkeuksissa tarvitaan lisähappea niin nousun kuin vapaapudotuksen aikana. Lisäksi vapaassa on suojauduttava äärimmäiseltä kylmyydeltä.

Edellinen korkeusennätys on niinkin kaukaa kuin vuodelta 1968. Silloin Tuomo Aaltonen hyppäsi maaliskuussa samaten Utissa 9190 metrin korkeudesta. Tuolloin koneena oli Pilatus PC-6 Porter ja nousuun kului lähes puolitoista tuntia.

Nyt syntyneen, Suomen Ilmailuliiton vahvistusta odottavan ennätyksen teki opettajana työskentelevä Timo Toivonen (49). Hän on pitkän linjan laskuvarjourheilija, jonka päälaji on tarkkuushyppy. Hänellä on laskuvarjourheilun SM-kisoista komeat 66 mitalia.

Kaikkiaan Toivosella on noin 5800 hyppyä. Hän harrastaa myös painonnostoa ja on toiminut eräoppaana.

 Laskuvarjohypyn absoluuttinen maailmanennätys on Felix Baumgartnerin nimissä. Hän hyppäsi 11. lokakuuuta 2012 ilmapallosta 38 969.3 metrin korkeudesta. Ennätyshyppy sai valtavan julkisuuden etenkin sosiaalisessa mediassa. Myös tämä suoritus rikkoi todella vanhan ennätyksen. Se oli 52 vuoden ikäinen ja Joe Kittingerin nimissä. T.T. 

Video hypyltä: HS.fi

Timo Toivonen esihengittämässä happea Caravanissa: kuva

TTSportin ennätyssivut