Legendaarisen Boeing 747 jumbojetin isä on kuollut

JoeSutter_cockpit_BoeingKaikkien lentomatkustajien tunnistaman Boeing 747 jumbojetin suunnittelija ja koko koneen isänä pidetty Joe Sutter on kuollut. Legendaarisella jumbojetillä on vuosien varrella kuljetettu matkustajien lisäksi avaruussukkuloita, torjuttu ohjuksia laserilla, sammutettu metsäpaloja sekä ilmatankattu sotilaskoneita.

Amerikkalaisen lentokonevalmistaja Boeingin historiaan merkittävästi vaikuttanut Joseph F. Joe Sutter menehtyi 95 vuoden iässä. Sutter oli syntynyt vuonna 1921.

JoeSutter_sticker_BoeingSutterin käden jälki näkyy monessa lentokoneessa. Niiden joukkoon kuuluvat mm. Dash 80, Boeing 707, 737 ja erityisesti maailman ensimmäinen jumbojetti 747. Sen myötä hänen nimensä piirtyi ilmailun historiaan.

Joe Sutter toimi pääinsinöörinä johtaen Boeingin insinööriryhmää uuden 747 -koneen kehittämisessä 1960-luvun puolivälistä lähtien.

Hänen ryhmänsä ja tuhannet muut Boeingin työntekijät onnistuivat kehittämään maailman suurimman lentokoneen ennätysajassa. Konseptista esittelyyn vain 29 kuukaudessa valmistunut 747 toi tekijäjoukolleen nimityksen Incredibles.

Eläköidyttyään Sutter toimi edelleen aktiivisesti Boeingilla konsultoiden liikennekoneista vastaavan yksikön ohjaustyöryhmää mm. 737 MAX -koneiden kanssa. Sutter oli mukana myös Boeingin kuluvan vuoden 100-vuotisjuhlallisuuksissa.

Boeing_747_1500_1stNelimoottorinen Boeing 747 valmistui vuonna 1968 ja teki ensilentonsa vuonna 1969. Konetyyppi on saanut vuosien varrella myös lisänimen Queen of Sky.

Jumbojetin kehittyneemmät versiot Boeing 747-400 -koneet ovat käytössä edelleen useiden lentoyhtiöiden laivastossa. Sen sijaan uudempi 747-8 Intercontinental on jäämässä uusien kaksimoottorikoneiden varjoon. Niitä valmistuu enää yksi kone kahden kuukauden välein.

Jumbojetin eri versioita on valmistettu yli 1500 konetta. Uusin 747-8I on Yhdysvaltain presidentin seuraava Air Force One -kone.

Lue myös: