Liikennelupa Helsinki-Moskova -reitille haettavana

Moskova_UUEE_2Helsingin ja Moskovan väliseen lentoliikenteeseen oikeuttava liikennöintilupa on haettavana. Uudelle operaattorille on tarjolla seitsemän viikkovuoroa Moskovaan. Luvasta päätettiin lentoliikennesopimuskokouksen yhteydessä maaliskuussa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi tiedottaa, että Helsingin ja Moskovan väliseen lentoliikenteeseen oikeuttava liikennöintilupa on haettavana. Liikennöintilupahakemus on toimitettava Liikenteen turvallisuusvirastoon 3. toukokuuta 2013 kello 16.15 mennessä.

Suomen ja Venäjän edustajat kokoustivat lentoliikenneluvista maaliskuun alussa Helsingissä. Sopimus ja liikennöintilupa astuu voimaan IATA:n talviliikennekauden 2013-2014 alkaessa 27. lokakuuta 2013.

Kokouksessa päätettiin toisen operaattorin hyväksymisestä Moskovan-reitile sekä kahden uuden reitin avaamisesta Oulusta Moskovaan ja Pietariin. Lisäksi Suomen edustajat ehdottivat useita uusia ylilentolupia Aasian kohteisiin.

Uuden suomalaisoperaattorin liikennöinnin aloituksen myötä reittivälille saa tulla myös venäläisoperaattori. Käytännössä venäläisoperaattorin päättävät Venäjän viranomaiset mutta tarpeen vaatiessa Suomen viranomainen Trafi voi puuttua operaattorin valintaan.

BlacklabeledLiikennöintilupa reitille, jolle on asetettu käyttörajoituksia myönnetään Ilmailulaitoksen normisarjan  (2/2004) mukaisesti. Lupa myönnetään parhaaksi osoittautuneelle hakijalle ja lupa voidaan tarpeen ilmetessä ottaa myös uudelleen tarkasteltavaksi. Lupa myönnetään ns. hallintopäätöksenä, josta voi tarpeen mukaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Helsinki-Moskova -reittiä operoivat nykyisin Finnair ja Aeroflot, joilla molemmilla on oikeus 14 viikkovuoroon. Reittivälille tuleva toinen operaattori kummastakin maasta saa lentää reitillä seitsemän viikkovuoroa.

Blue1 -lentoyhtiö pyrki vuosikausia saamaan liikennöintilupia Venäjälle niin Moskovaan kuin Pietariin. Yhtiö kuitenkin siirrettiin täysin SAS:n alaisuuteen marraskuussa 2012 ja lentotoiminta Suomessa on nykyisin erittäin vähäistä.

Potentiaalinen uusi operaattori Helsinki-Moskova -reitille olisikin Finnairin syöttöliikennettä operoiva Flybe Finland. Yhtiö operoi ns. ohuille reiteille sopivilla Embraer 170- ja 190-koneilla. Embraer-laivasto siirtyi Flybe:n operoitavaksi Finnairin ulkoistuksien seurauksena lokakuussa 2012.

Lentoposti.fi kertoi uudesta lentoliikennesopimuksesta ja uusista mahdollisista Aasian reittikohteista 3. huhtikuuta 2013:
Suomi ja Venäjä sopivat kahdenvälisestä lentoliikennesopimuksesta