Liikesuihkukone tuhoutui turmassa Moskovassa - öljy-yhtiö Totalin pääjohtaja menehtyi

Vnukovo_terminal_1(päivittynyt 14.54) Dassault Falcon 50 -liikesuihkukone tuhoutui onnettomuudessa Moskovan Vnukovon (UUWW) lentokentällä. Kone törmäsi lähtökiidon aikana kunnossapitokalustoon. Yöllisessä turmassa menehtyi neljä henkilöä. Yksi heistä oli suuren ranskalaisen öljy-yhtiö Totalin pääjohtaja.

Vnukovon lentoasemalla vallitsi maanantain ja tiistain vastaisena yönä sumuinen sää. Lentoaseman mukaan lähtöön käytetyllä kiitotiellä 01 oli 350 metrin meteorologinen näkyvyys.

Lentoaseman tiedotteen mukaan kello 23.57 UTC-aikaa lennolle kohti Pariisia lähdössä ollut Falcon-liikesuihkukone osui nousukiidossa lentoaseman lumenpoistokalustoon. Törmäyksen seurauksena kone syöksyi maahan.

Kolmen hengen miehistö ja koneen ainoa matkustaja saivat surmansa. Kunnossapitoajoneuvon kuljettajan ei kerrota loukkaantuneen. Lentoasema oli turman jälkeen suljettuna mutta se avattiin uudelleen liikenteelle jo 1.34 UTC.

Lentoaseman edustajan Ria Novostille antaman lausunnon mukaan turman syyllä arvioidaan olevan neljä vaihtoehtoa: lentäjienvirhe, lennonjohtajan virhe, kunnossapidon virhe tai huono sää.

Venäläismedia raportoi myös päihtyneistä kunnossapidon työntekijöistä Vnukovon lentokentällä. Viranomaiset tutkivat onnettomuutta ja ottavat aikanaan kantaa onnettomuuteen johtaneisiin syihin.

Kyseessä on mitä ilmeisimmin ns. Runway Incursion -onnettomuus. Kiitotiepoikkeamia tapahtuu turvallisuuden parantamisesta huolimatta edelleen. Kiitotieympäristö on ajoneuvon kuljettajalle erittäin monimutkainen ympäristö ja sitä vaikeuttavat myös mahdollinen pimeys ja lumisade.

Turmassa tuhoutunut kone oli Ranskan Le Bourgetia kotikenttänään pitävän Unijetin operoima Dassault Falcon 50 (F-GLSA). Ranskalaisvalmisteinen Falcon 50 on pitkille matkoille tarkoitettu kolmimoottorinen liikesuihkukone. Ensilentonsa tyyppi teki vuonna 1976.

LifeNews.ru:n kuvaa onnettomuuspaikalta

Päivitys 14.54: Lisätty koneen operaattori ja rekisteritunnus.