LSG Sky Chefs Finlandin lakko alkaa 12. marraskuuta kello 12

LSG_2Ilmailualan unioni IAU:n ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan neuvottelut valtakunnansovittelijan luona katkesivat tänään 11. marraskuuta tuloksettomina. LSG Sky Chefs Finland Oy on alkanut soveltaa alan yleissitovaa työehtosopimusta 1. marraskuuta 2013 alkaen vastoin IAU:n tahtoa.

IAU:n ilmoituksen mukaan lentokoneiden ruokatarjoiluun vaikututtava lakko alkaa huomenna tiistaina 12. marraskuuta kello 12. Kiista koskee noin 400 työntekijää Suomessa. Lakon on määrä kestää yhden päivän ajan.

Finnairin Euroopan ja kotimaan lennoilla on jouduttu jo pidempään yksinkertaistamaan tarjoilua LSG Skychefs Finlandin toimitusvaikeuksien vuoksi. Finnairin tiedotteen mukaan lennoilla on tarjolla vähintään vettä ja mehua.

MaRa:n mukaan Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalveluiden työehtosopimuksen piirissä ovat ennestään lentokentän kahviloiden ja ravintoloiden työntekijät.

“Menettelyllään IAU vaarantaa paitsi yrityksen kannattavuuden myös työpaikkojen säilymisen Suomessa toimialalla, joka on erittäin kireässä kansainvälisessä kilpailutilanteessa”, toteaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

LSG SkyChefs Finlandin johtaja Steffen Rosch kertoi lokakuussa yrityksen olevan valmis siirtämään toimintansa Tallinnaan ellei kustannuksia saada laskettua.

Tilanne LSG SkyChefs-yhtiössä kiristyi, kun työnantaja ilmoitti vaihtavansa työnantajaliittoa PALTA:sta MaRa:an. Ilmailualan Unionin IAU:n mukaan muutos aiheuttaisi työntekijöille 20-30 prosentin palkanalennuksen. Kaiken lisäksi LSG SkyChefsin omistaja ja IAU ovat eri mieltä kenen palveluksessa työntekijät ovat.

Sovitteluissa on muodostunut myös ongelmaksi se, etteivät edes neuvottelun osapuolet ole selvillä liitto- ja työnantajasotkujen vuoksi. Mara haluaa neuvotella Palvelualojen ammattiliitto PAM:n kanssa työehtosopimuksesta, vaikka lähes kaikki cateringin työntekijät kuuluvat IAU:hun.


Finnair ulkoisti cateringin kumppanuussopimuksella

Finnair ja LSG Sky Chefs Group solmivat elokuussa 2012 kumppanuussopimuksen, jonka perusteella vastuu inflight- ja catering-palveluja tarjoavan Finnair Catering Oy:n toiminnasta ja päätöksenteosta siirtyi LSG:lle. Sopimuksen vuosihinta on kolme miljoonaa euroa.

Yhtiö tiedotti sopimusjulkistuksen yhteydessä, ettei siirrolla ole vaikutuksia Finnair Cateringin henkilöstön työsopimuksiin tai -ehtoihin yhtiön määräysvallan siirtymisestä huolimatta.

LSG Sky Chefs Group on maailman johtavia lentocatering-palveluiden tuottajia ja yhtiön omistaa Lufthansa.

Kumppanuussopimuksen perusteella LSG:llä on oikeus ostaa Finnair Catering Oy:n osakekanta ennalta sovittuun hintaan sopimuskauden aikana nykyiseltä catering-yhtiön omistajalta eli Finnairilta.

Lue myös: