Lufthansa odottaa vahvan lentomatkustuskysynnän jatkuvan - heinä-syyskuussa 38 miljoonaa matkustajaa

2R4A4930Lufthansa-konserni saavutti kesäkaudelta eli vuoden 2023 kolmannelta neljännekseltä 1,5 miljardin euron liiketuloksen ja odottaa lentomatkustuskysynnän jatkuvan vahvana. Konserniin kuuluvat matkustajalentoyhtiöt kuljettivat heinä-syyskuussa 38 miljoonaa matkustajaa ja kaikki konsernin lentoyhtiöt raportoivat kaksinumeroiset kolmannen vuosineljänneksen oikaistut liikevoittomarginaalit.

Saksalaisjätin vuoden 2023 kolmannen vuosineljänneksen tulos oli liikevaihdolla mitattuna yhtiön historian paras neljännes. Lufthansa-konsernin liikevaihto kasvoi kahdeksalla prosentilla 10,3 miljardiin euroon.

Eurowings_tails_2Konsernin liiketulos (EBIT) vuoden kolmannella neljänneksellä oli 1,5 miljardia euroa. Tuloksen osalta vuosineljännes on yhtiön historian toiseksi paras. Tulosparannusta oli 31 prosenttia verrattuna edellisvuoden samaan ajanjaksoon. Liiketulos oli 1,2 miljardia euroa, joka oli merkittävä parannus vertailukauden 809 miljoonaan euroon.

Tulosparannusten taustalla on ensisijaisesti vahva kysyntä, aiempaa suurempi kapasiteettitarjonta sekä korkeat tuotot. Päättynyt vuosineljännes ylitti vuoden 2019 vertailukauden 25 prosentilla. Vapaa-ajan matkailun kysyntä säilyi vahvana myös kolmannella neljänneksellä, erityisesti premium-segmentissä.

BRU_tekstilogoLufthansa-konsernin matkustajalentoyhtiöiden tarjoama kokonaiskapasiteetti kasvoi 13 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan ollen 88 prosenttia vuoden 2019 tasosta. Matkustajatäyttöaste vuoden kolmannella neljänneksellä oli 86,2 prosenttia. 

Lufthansan, Discover Airlinesin ja alueellisten kumppaneiden osalta matkustajatäyttöaste oli koko alkuvuoden osalta 82,9 prosenttia. Swissillä matkustatäyttöaste oli alkuvuoden osalta 84,9 prosenttia, Austrian Airlinesin 83,1 prosenttia, Brussels Airlinesin 82,7 prosenttia ja Eurowingsin 84,5 prosenttia.

Swiss_to_1Koko alkuvuoden osalta Lufthansa, Discover Airlines ja alueelliset kumppanit kuljettivat 45 194 000 matkustajaa, joka oli huimat 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin tammi-syyskuussa.

Swissin osalta matkustajamäärä oli vastaavasti 14 573 000 ja kasvua vertailukauteen tuli 32 prosenttia. Austrian Airlines puolestaan kuljetti alkuvuoden aikana 10 593 000 matkustajaa ja kasvua oli 29 prosenttia. Eurowings kuljetti 16 433 000 matkustajaa ja kasvua oli 24 prosenttia.

Lentomatkustuksen kysyntä jatkuu kovana

Lufthansa-konserni odottaa lentomatkustuksen kysynnän jatkuvan vahvana lähikuukausina. Takana on erittäin hyvä kesäkausi, jonka mukainen kysyntä jatkui edelleen lokakuulle. Nyt edessä on joulusesonki, jonka osalta odotetaan erittäin vahvaa kysyntää.

Austrian_tailKysyntä lähi- ja kaukoliikenteen lennoille jatkuu korkeana erityisesti vapaa-ajanmatkustamisen osalta. Samalla on nähtävissä kasvava trendi parempien matkustusluokkien kysynnässä. Matkustajat tekevät entistä enemmän vaurauksia business- ja first-matkustusluokkiin.

Lufthansa-konserni aikoo kasvattaa kasvattaa kapasiteettia vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä jo 91 prosenttiin vuoden 2019 tasosta. Varauskirjat näyttävät tällä hetkellä loppuvuodelle kasvua kaksinumeroisia prosentteja edellisvuotta enemmän. Tämä huolimatta siitä, että yksityismatkailun osuus liikenteestä on ollut kausiluonteisesti vähäisempää kuin kesäkuukausina. Vuoden viimeisen neljänneksen osalta jo yli 80 prosenttia matkustajista joita Lufthansa odottaa kuljettavansa ovat jo varanneet lentonsa tai lentäneet konsernin yhtiöillä jo lokakuun aikana.

Lufthansa_tails_2022Vuoden 2023 viimeisen neljänneksen odotetaan olevan positiivinen. Viime viikkoina tapahtuneesta polttoaineen hinnan noususta huolimatta Lufthansa-konserni odottaa vuodelta 2023 yli 2,6 miljardin euron tulosta.

Vuodelle 2024 Lufthansa-konserni aikoo nostaa kapasiteettinsa jo noin 95 prosentin tasolle verrattuna pandemiaa edeltävään eli vuoden 2019 kapasiteettiin. Tavoitteena on saavuttaa vähintään kahdeksan prosentin liikevoittomarginaali. Vuoden 2024 aikana konsernin laivastoon on tulossa noin 30 uutta lentokonetta.

Käynnissä on myös prosessi, jossa Lufthansa-konserni hakee Euroopan komissiolta hyväksyntää saada haltuunsa 41 prosenttia ITA Airwaysistä alkuvuoteen 2024 mennessä.

Lue myös: