Maahenkilökunnan lakko sotkee Lufthansan lentoliikennettä - tuhat lentoa peruttu

aplus_lufthansaLufthansa aloitti lentojen perumiset tiistaina 27. heinäkuuta 2022 keskiviikkoaamuna kello 03.45 alkaneen Ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) -liiton lakon seurauksena. Työnseisauksella on merkittävät vaikutukset Lufthansa lennoille Frankfurtissa ja Münchenissä. Ver.din mukaan maahenkilöstöä on edelleen liian vähän eikä korjaavia toimia ole tehty. Lufthansa perui myös lentonsa Helsinki-Vantaalta Saksaan.

Lufthansa perui lennot ennakoivasti jo tiistailta jolloin vaikutukset kohdistuivat 7500 matkustajaan. Ennakoivina toimina saksalaisyhtiö perui noin 45 lentoa Frankfurtista ja Münchenistä. Peruttujen joukossa olivat mm. kaukolennot Bangkokiin, Singaporeen, Bostoniin, Denveriin, New Yorkiin, Chicagoon, Los Angelesiin, San Franciscooon, Souliin Buenos Airesiin, Johannesburgiin, Miamiiin ja Delhiin. Kyseiset kaukolennot olivat Lufthansan mukaan lähes täysiä.

Nyt keskiviikkona 27. heinäkuuta kello 03.45 alkaneen lakon vaikutukset alkoivat siis jo päivää aiemmin. Lufthansa joutuu perumaan keskiviikolta lähes koko lento-ohjelmansa Frankfurtista ja Münchenistä. Edessä on kesälomakauden alku Bavariassa ja Baden-Württembergissä.

Kaikkiaan Lufthansa peruu Frankfurtista 678 lentoa, joilla oli määrä kuljettaa 92 000 matkustajaa. Münchenistä puolestaan perutaan kaikkiaan 345 lentoja, joilla oli määrä kuljettaa 42 000 matkustajaa.

Peruttujen lentojen listalla on myös Lufthansan lennot 27.7. Helsinki-Vantaalta Frankfurtiin ja Müncheniin.

Lufthansan mukaan työehtosopimusneuvotteluiden kariutuminen jo varhaisessa vaiheessa aiheuttaa sille merkittäviä vahinkoja kesän parhaan matkustuskauden aikana.

Lufthansa kertoo tarjonneensa työntekijöille merkittäviä, jopa yli 10 prosentin, palkankorotuksia seuraavien 12 kuukauden aikana. Työntekijöille oli luvattu mm. 150 euron korotus peruspalkkoihin 1.7.2022 lähtien sekä toinen 100 euron korotus peruspalkkoihin 1.1.2023. Lisäksi minimipalkkaa luvattiin nostaa 13 euroon tunnilta 1.10.2022.

Ver.di:n mukaan tilanne Saksan lentoasemilla on kestämätön sekä työntekijöille että matkustajille. Pitkät odotusajat, perutut lennot, menetetyt jatkoyhteydet tai jälkeenjäänet matkatavarat eivät ole työntekijöiden syytä. Maahuolintapalveluiden työntekijämäärät ovat edelleen pandemian leikkaamalla tasolla ja työntekijät tekevät parhaansa pitääkseen liikenteen pyörimässä. Ver.din mukaan jaksaminen on nyt loppu, kun tilanteen parantamiseksi ei ole tehty mitään toimia.

Lufthansa on jo aiemmin ilmoittanut leikkaavansa lentoja Frankfurtin lentoasemalla. Myös lentokenttäoperaattori Fraport on leikannut kapasiteettia, joka vaikuttaa kaikkiin lentoyhtiöihin.

Lue myös: