Malmin lentoasema on yksi Euroopan seitsemästä uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta

Malmin-lentoasema-ilmasta_2Helsinki-Malmin lentoasema on nimetty yhdeksi Euroopan seitsemästä uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta 2016. Valitut kohteet ovat vaarassa tuhoutua ja niiden turvaamiseksi tarvitaan nopeita toimia. 

Euroopan johtava kulttuuriperintöorganisaatio Europa Nostra ja Euroopan investointipankin instituutti (EIBI) tiedottivat valinnasta tänään 16. maaliskuuta 2016 Ateneo Venetossa Venetsiassa järjestetyssä tilaisuudessa.

Ererouykin arkeologinen kohde ja Ani Pemzan kylä Armeniassa, Tallinnan Patarein merilinnoitus Virossa, Helsinki-Malmin lentoasema Suomessa, Colbertin kääntösilta Dieppessä Ranskassa, Kampos Khioksella Kreikassa, Pyhän Antonius Padovalaisen luostari Extremadurassa Espanjassa sekä Hasankeyfin muinaiskaupunki ympäristöineen Turkissa on nimetty Euroopan seitsemäksi uhanalaisimmaksi kultturiperintökohteeksi 2016.

Nämä Euroopan kulttuuriperinnön helmet ovat vakavassa vaarassa, jotkut resurssien tai asiantuntemuksen puutteessa, toiset laiminlyönnin tai piittaamattoman suunnittelun vuoksi. Siksi tarvitaan nopeita toimia.

Kohteisiin järjestetään asiantuntijavierailuja, ja niille esitetään toteuttamiskelpoiset toimenpidesuunnitelmat vuoden loppuun mennessä. Seitsemän uhanalaisinta -ohjelmaa tukee Euroopan unionin Luova Eurooppa -ohjelma osana Europa Nostran Mainstreaming Heritage -verkostoitumisprojektia.

Malmin-lentoasema-ilmasta_4“Tämä lista nostaa esiin harvinaislaatuisia Euroopan kulttuurin- ja luonnonperinnön kohteita, jotka ovat vaarassa kadota ikiajoiksi. Paikalliset yhteisöt ovat lujasti mukana yrittämässä pelastaa tätä yhteisen tarinamme todistusaineistoa, mutta tarvitsevat laajaa tukea. Vetoan Europa Nostran puolesta kansallisiin ja eurooppalaisiin asianosaisiin, sekä julkisiin että yksityisiin, jotta he yhdistäisivät voimansa kanssamme näiden kohteiden tulevaisuuden varmistamiseksi", sanoo Europa Nostran puheenjohtaja Maestro Plácido Domingo.

"Yhteisen perintömme pelastaminen tuo lukemattomia sosiaalisia ja taloudellisia etuja, ei vain kyseisille seuduille ja valtioille, vaan Euroopalle kokonaisuudessaan. EU:n instituutiot ovat kasvavassa määrin tiedostaneet tämän, mikä käy selkeästi ilmi tuoreesta raportista ‘Cultural Heritage Counts for Europe’”, jatkaa Domingo.

Hyvin hoidetut kulttuuriperintö- ja luonnonperintöprojektit voivat tuoda tärkeän taloudellisen ja sosiaalisen lisän seudulliseen kehitykseen ja urbaaniin uudistumiseen kaikkialla Euroopassa. Tästä syystä Euroopan investointipankin instituutti ja Euroopan komissio ottavat aktiivisesti osaa Seitsemän uhanalaisinta -ohjelmaan”, totesi Francisco de Paula Coelho, Euroopan investointipankin instituutin dekaani.

Ensimmäinen Seitsemän uhanalaisinta -luettelo julkistettiin kesäkuussa 2013 Ateenassa ja toinen toukokuussa 2014 Wienissä Europa Nostran näissä kaupungeissa järjestämissä European Heritage Congress 
-kulttuuriperintötapahtumissa.


Kansainvälinen asiantuntijaryhmä vierailee Malmilla

Europa Nostra ja Euroopan investointipankin instituutti vierailevat yhdessä hakijoiden ja muiden yhteistyökumppanien kanssa seitsemässä valitussa kohteessa ja tapaavat keskeisiä asianosaisia tulevina kuukausina. Kulttuuriperinnön ja rahoitusalan asiantuntijat tarjoavat teknisiä neuvoja, selvittävät mahdollisia rahoituslähteitä ja mobilisoivat laajamittaista tukea. Asiantuntijalähetystöjen tulokset ja suositukset julkaistaan vuoden 2016 loppuun mennessä.

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Valinnan myötä Helsinki-Malmin lentoasema saa tukea korkean tason kansainväliseltä asiantuntijaryhmältä, joka saapuu Suomeen etsimään ratkaisua lentoasemaa uhkaavaan tilanteeseen ja laatimaan toimenpidesuunnitelman kentän säilyttämiseksi.

Vuonna 1936 toimintansa aloittanut Malmin lentoasema on yksi maailman parhaiten säilyneistä, edelleen toimivista kansainvälisistä lentokentistä matkustajalentoliikenteen alkuajoilta, ja siten myös kansainvälisesti merkittävä kulttuuriperintökohde.

Europa Nostra Finlandin puheenjohtaja Tapani Mustonen pitää Malmin lentokentän alueen kehittämistä nykyisen toiminnan pohjalta suurena mahdollisuutena koko pääkaupunkiseudulle.

”On valitettavan kuvaavaa, että maailman mittakaavassa harvinaisen ja edelleen toimivan Malmin lentokentän arvo ymmärretään johtavien eurooppalaisten asiantuntijoiden keskuudessa paremmin kuin Helsingin päättäjien parissa”, sanoo Mustonen.


Arvokas kulttuuriympäristö säilyy vain toimivana

Helsingin kaupunki suunnittelee lentokentän ottamista asuntorakentamiskäyttöön. Kaupungin mukaan kulttuuriarvot säilyisivät ratkaisulla, jossa kiitoteiden paikalle tulisi viheralueita kerrostalojen väliin. Museoviraston kulttuuri-ympäristön suojelusta vastaava osastonjohtaja Mikko Härö korostaa, että kaavaratkaisu, joka hyödyntää kiitoteitä tai niiden suuntia, on vain muistuma, ei aktiivista kulttuuriperintöä.

"Ilmailun kulttuuriperintö ilman kiitoratoja on vain kalpea aavistus siitä, mistä on kyse." Museoviraston kanta on, että alueen tulee säilyä lentokenttänä, jolla on jatkossakin ilmailutoimintaa", kommentoi Härö.

Timo_Hyvonen_EFHF_2015Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen pitää valintaa merkittävänä.

”Valinta on suuri kunnianosoitus Suomen ja Helsingin kulttuurihistorialle, maahamme ei ole koskaan aiemmin saatu vastaavaa tunnustusta. Toivommekin asian nyt ratkeavan parhain päin kansalaisten vahvan mielipiteen sekä kansainvälisen tunnustuksen ja tuen myötä", sanoo Hyvönen.

Lue myös: