Matkatavarana kuljetettaville akuille on omat sääntönsä, Trafi muistuttaa

matkatavara1_crisplantKesäsäät eivät ole hemmotelleet suomalaisia, joten auringon perässä ulkomaille karkaaminen houkuttelee. Lomalle tai työmatkalle lähtiessä moni tarvitsee mukaansa valikoiman sähköisiä laitteita. Matkatavarana kuljetettavien akkujen kanssa on kuitenkin varmistuttava muutamasta asiasta, muistuttaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Lentomatkustajan iloksi tekniikka on kehittynyt niin, että matkustaja voi pakata reissulleen useamman elektronisen laitteen, kuten kannettavan tietokoneen tai matkapuhelimen, kun niiden virtalähteenä on litiumioniakku.

”Laitteita saa kuljettaa käsimatkatavaroissa tai ruumassa haluamansa määrän, kunhan yhden akun nimelliskapasiteetti ei ylitä 100 wattituntia ja muita matkatavararajoituksia noudatetaan. Akkujen yhteenlasketulla kapasiteetilla ei siis ole merkitystä”, kertoo Trafin erityisasiantuntija Jorma Kivinen.

Mikäli matka vaatii kapasiteetiltaan suurempien akkujen mukaan ottamista, on se mahdollista lentoyhtiön erikseen myöntämällä luvalla. Tällöin yksittäisen akun kapasiteetti saa olla enintään 160 Wh.

”Harvaan laitteeseen kuitenkaan tarvitsee pyytää erillistä lupaa, sillä useimmat akkukapasiteetit jäävät alle 100 wattitunnin”, Kivinen huomauttaa.

matkatavara2_finaviaLaitteiden vara-akut tulee aina kuljettaa käsimatkatavaroissa. 100-160 wattitunnin vara-akkuihin tarvitaan lentoyhtiön lupa ja niitä saa ottaa mukaansa maksimissaan kaksi.

”Akut on myös suojattava oikosulkuvaaralta esimerkiksi teippaamalla navat piiloon”, Kivinen muistuttaa.

Aikaisemmin matkapuhelimen käyttö oli lentojen aikana kielletty, mutta nyt osa lentoyhtiöistä sallii käytön niin kutsutussa lentokonetilassa.

”Uudet lentokonetyypit kestävät entistä paremmin sähkömagneettista säteilyä. Suomessa ei ole tiettävästi viime vuosina raportoitu yhtään tapausta, jossa matkapuhelin olisi häirinnyt lentokoneen suunnistuslaitteita”, Kivinen kertoo.

Matkapuhelimen tai kannettavan tietokoneen täysipainoinen käyttö on kuitenkin sallittua vain, jos lentokoneeseen on asennettu tehdasvalmisteisesti oma langattoman verkkoyhteyden mahdollistava tukiasema.

Näin lasket wattituntimäärän

Mikäli akkukapasiteetti on ilmaistu milliampeeritunteina (mAh), voi wattituntimäärän laskea seuraavasti: kerro milliampeeritunnit akun nimellisjännitteen volttimäärällä ja jaa tulo tuhannella (mAh x V / 1000).