Matkustamomiehistön jäsen putosi Finnairin Airbus A320 -koneen ovelta asematasolle Helsinki-Vantaalla

Otkes_1Onnettomuustutkintakeskus tekee alustavaa tutkintaa vakavasta vaaratilanteesta, jossa matkustamohenkilökunnan jäsen on pudonnut Finnairin Airbus A320 -koneesta. Tapaus sattui Helsinki-Vantaalla aamupäivällä 13. tammikuuta 2020. Kone oli palannut lennolta ja seisoi Helsinki-Vantaan asematasolla.

"Matkustamohenkilökunnan jäsen on pudonnut Airbus A320-koneen ovesta maahan Helsinki-Vantaalla. Tapaus sattui maanantaina 13. tammikuuta ennen puoltapäivää. Finnairin lento oli saapunut Oulusta Helsinki-Vantaalle ja kone oli pysäköity ulkoriviin", kertoo OTKESin johtaja Veli-Pekka Nurmi Lentoposti.fi:lle.

OTKES_Nurmi_1"Kone oli asematasolla. Matkustajat poistuivat koneen takaosasta ja heidät kuljetettiin bussilla terminaaliin. Onnettomuuden sattuessa koneessa oli enää ohjaamo- ja matkustamomiehistö. Tämän jälkeen matkustamohenkilökunnan jäsen oli pudonnut koneesta", jatkaa Nurmi.

Airbus A320 -koneen etuoven korkeus maanpinnasta on koneen painopisteestä riippuen noin 3,5 metriä. Takaovi on hieman korkeammalla eli noin 3,5-3,7 metrin korkeudessa maanpinnasta.

"Pudonneella henkilöllä ei kaiketi ole hengenvaaraa", kommentoi Nurmi loukkaantuneen tilaa.

A321_asematasollaOTKES on aloittanut alustavan tutkinnan tapauksesta. Kuluneen päivän aikana on tehty tallenteiden varmistamista ja valmistellaan mm. miehistön ja maahuolinnan työntekijöiden kuulemisia. OTKES selvittää tutkinnassaan mm. porrasautojen paikkoja ja lentoyhtiön sekä maahuolinnan toimintamenelmiä.

Arkistokuvassa oikealla Finnairin Airbus A321 on Helsinki-Vantaalla pysäköitynä matkustajasiltaan. Takaovella on siirrettävä porrasauto. Kuvassa näkyy mittasuhteet OTKESin tutkimasta tapauksesta.

 "Turvallisuustutkinnan aloittamista valmistellaan. Kerättyjen alkutietojen pohjalta tehdään päätöksiä tutkintaryhmän kokoonpanosta", kertoo Nurmi.

"Tapahtumat liittyvät välittömästi lennon päättämisen toimiin ja siten se on oikeastaan määritelmällisesti lento-onnettomuus, jossa on tapahtunut loukkaantuminen. Kyseessä on vähän samantapainen turma, kuin Kittilässä sattui tammikuussa 2018. Tuolloin kapteeni menehtyi liikennekoneen lennon valmisteluissa", täsmentää Nurmi tilannetta.

Lue myös: