Merivoimat julkaisi ensimmäisen kuvan piilossa pidetystä israelilaisesta Gabriel 5 -ohjuksesta

gabriel_5_merivoimat_lepoMerivoimat kertoi heinäkuun alussa 2018 valinneensa uudeksi pintatorjuntaohjukseksi israelilaisen Gabrielin. Tarkempaa ohjusversiota ei paljastettu eikä siitä myöskään julkaistu kuvia. Nyt 13. joulukuuta merivoimat vahvisti tiedon, että kyseessä on ohjusperheen uusin versio Gabriel 5. Samaten julkaistiin kuva aseesta.

Gabriel 5 -ohjusta (Suomessa PTO2020) valmistaa Israel Aerospace Industries. Se on julkaissut hyvin niukasti tietoa järjestelmästä. Tämä linja jatkui kun merivoimat kertoi tiedon kaupoista. Myöskään kuvia ei ole ollut missään saatavilla ennen nyt julkaistua (otsikkokuvassa).

Lentoposti.fi kertoi alaa seuraavatkin yllättäneestä ohjusvalinnasta tuoreeltaan 6. heinäkuuta 2018. Tuolloin uutisessa arveltiin kyseessä olevan nimenomaan Gabriel 5 -versio (linkki jutun lopussa).

pohjanmaa_0919_merivoimatUudet PTO2020-ohjukset asennetaan peruskorjattaville Hamina-luokan ohjusveneille sekä uusille Pohjanmaa-luokan korveteille (Laivue 2020, kuvassa oikealla). Lisäksi niitä tulee ajoneuvoalustoille.

Hankittava järjestelmä korvaa nykyisen Meritorjuntaohjus MTO85M -järjestelmän (Saab RBS15 Mk III), joka tulee elinkaarensa päähän 2020-luvulla. Uuden järjestelmän suunniteltu elinkaari ulottuu 2050-luvulle.

Nyt julkaistun kuvan perusteella Gabriel 5:ssä on rakettimoottori, joka lähettää sen lennolle laukaisusäiliöstä aluksen kannelta. Kun booster-osa on irronnut, voimanlähteenä matkalennossa toimii pieni suihkumoottori, jonka ilmanotto on ohjuksen rungon alla.

Keskirungossa on neljä suurta kiinteää siipeä. Takaosassa on neljä pienempää ohjausevää. Merivoimien mukaan ohjuksen kantama on yli 200 km. Nopeus on alisooninen eli äänen nopeutta hitaampi.

Navigointi tapahtuu GPS / inertia-suunnistuksella. Ohjuksen taistelukärki on tunkeutumiskykyinen.

Aktiivisen tutkahakupään avulla maalinsa löytävä Gabriel 5 osaa sopeutua taktisen tilanteen muutoksiin. Siten se ilmeisesti kykenee esimerkiksi tarvittaessa vaihtamaan maalia vielä laukaisun jälkeen kaksisuuntaisen datalinkin avulla.

Lisäksi ohjus osaa väistää elektronista häirintää. Se ei ole myöskään herkkä silppu- ja soihtuheitteiden tai harhamaalilaitteiden vaikutukselle.

Merivoimat kutsuu entisen meritorjuntaohjus-nimen sijasta uutta asettaan nimellä pintatorjuntaohjus. Se tarkoittaa kykyä vaikuttaa myös maalla sijaitseviin kohteisiin. T.T.

Päivitys kello 20.37: lisätty tietoja ohjuksen ominaisuuksista.

Lue lisää Lentoposti.fi-uutisia Laivue 2020 -hankkeesta: