Metsäpalojen lentotähystystoiminnassa vilkas alkuvuosi - havaittu jo 162 tulipaloa

SPLS_OHCAMKuluva vuosi on ollut vilkas metsäpalojen lentotähystystoiminnassa. Elokuun puoleenväliin mennessä on suoritettu yli 700 tähystyslentoa ja niillä on havaittu 162 paloa. Koko Suomen kattava toiminta pyrkii ehkäisemään maastopalojen leviämisen.

Lentotähystystoiminnalla havaituista 162 palosta maastopaloja on ollut 139. Pelastustoimen yksiköitä on opastettu palopaikalle 43 kertaa. Valtaosa lennoista on suoritettu tänä vuonna heinä-elokuun vaihteessa, jolloin eri puolilla Suomea suoritettiin kaksi lentoa päivässä.

Metsäpalojen lentotähystys on lentokoneilla tapahtuvaa valvontaa maastopalojen havaitsemiseksi. Toiminta kattaa koko Suomen ja sillä pyritään ehkäisemään maastopalojen leviäminen suureksi, havaitsemalla ne ajoissa. Maastopaloiksi luokitellaan mm. metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot. 

Lentotoiminta on turvattu sisäministeriön myöntämällä 400 000 euron lisämäärärahalla. Vuosittainen 500 000 euron määräraha ei ole riittänyt kattamaan lentotoiminnasta aiheutuvia kuluja.

palolentoreititPohjois-Suomen aluehallintoviraston tehtävänä on järjestää metsäpalojen lentotähystys koko Suomessa. Metsäpalojen lentotähystystä suoritetaan normaalisti 1.5.–31.8. välisenä aikana, mutta tähystys voidaan poikkeuksellisesti aloittaa jo huhtikuussa ja lopettaa syyskuussa.

Lentotähystystä tehdään koko Suomessa 22 reitillä ja palveluntuottajana on yleensä paikallinen ilmailukerho tai ilmailualan yritys. Suomen lentopelastusseura (SLPS ry) puolestaan antaa koulutusta palolentojen miehistöille. Lentopelastusseura on valtakunnallinen, viranomaisten avuksi luotu vapaaehtoisen etsintä- ja valvontalentotoiminnan kattojärjestö.

Lue myös: