Miljardin matkailijan raja rikki

1billion_unwtoMaailmassa on tehty miljardi matkaa vuonna 2012, kertoo United Nations World Travel Organization. Kyseessä on uusi ennätys, jonka laskettiin rikkoutuneen joulukuun 13. päivänä. Koko vuonna 2011 matkoja tehtiin 982 miljoonaa. Turismilla on erittäin suuri taloudellinen merkitys monille alueille.

Miljardiin lasketaan mukaan vain ulkomaille tehdyt matkat. Tarkkaa 1000 000 000 matkustajan rajan rikkoutumishetkeä ei luonnollisesti tiedetä.

1billion_dale_sheppard_unwtoSiksi UNWTO symbolisesti nimesi 13. joulukuuta Madridiin kolmen päivän lomamatkalle saapuneen englantilaisen rouva Dale Sheppard-Floydin arvonimellä The one-billionth tourist.

Maailman palvelutuotannossa matkailu luo yhden työpaikan kahdestatoista. Sen arvioidaan tuovan yhdeksän prosenttia globaalista BKT:stä ja vastaavan kuudesta prosentista maailmankaupasta.

Erityisen tärkeä tulolähde turismi on monille kehitysmaille. Kasvulla on myös haittapuolensa. Siksi UNWTO kampanjoi miljardin turistimatkan yhteydessä kestävää kehitystä tukevaa matkailua teemalla One billion tourists - One billion opportunities.

Matkoista peräti 51 prosenttia suuntautui Eurooppaan, 22 prosenttia Aasiaan ja Tyynen meren alueelle, 16 prosenttia Amerikkoihin ja loput 11 prosenttia Afrikkaan ja Lähi-itään.

UNWTO:n mukaan suosituimmat turistikohteet ovat Pariisi, Lontoo, New York, Antalya ja Singapore.

Matkailusta vapaa-aikaan liittyy 51 prosenttia, 27 prosenttia sukulointiin tai ystävien tapaamiseen, 15 prosenttia on liikematkoja ja seitsemästä prosentista ei ole tiedossa tarkkaa syytä.