Nato ja liittolaiset lisäävät läsnäoloaan Itämerellä - syynä vedenalaisen infrastruktuurin vauriot

Nato_E3A_AWACS_1Nato ja sen liittolaiset tehostavat läsnäoloaan Itämerellä alueen vedenalaisen infrastruktuurin äskettäisten vaurioiden seurauksena. Käytännössä tämä tarkoittaa entistä enemmän valvonta- ja tiedustalulentoja alueella merivalvontakoneilla, Naton AWACS-tutkavalvontakoneilla sekä miehittämättömillä ilma-aluksilla. Itämeren alueelle lähetetään myös merivoimien aluksia.

"Seuraamme tilannetta edelleen tiiviisti ja olemme edelleen tiiviisti yhteydessä liittolaisiimme Viroon ja Suomeen sekä kumppanimaahamme Ruotsiin. Nato jatkaa läsnäoloaan Itämerellä ja ryhtyy kaikkiin tarvittaviin toimiin pitääkseen liittolaiset turvassa", sanoi Naton tiedottaja Dylan White.

Itämeren alueella tullaan lentämään aiempaa enemmän tiedustelu- ja valvontakoneilla sekä miehittämättömillä ilma-aluksilla. Niiden lisäksi merialueelle lisätään pysyvien laivasto-osastojen toimintaa. Naton mukaan alueelle lähtetään neljä merivoimien miinanraivaaja-alusta. Toimet vahvistavat puolustusta sekä pelotetta.

Nato tehosti läsnäoloaan ja vedenalaisen infrastruktuurin valvontaa Itämerellä jo syyskuussa 2022 tapahtuneen Nord Stream -kaasuputken sabotaasin jälkeen. Nato on perustanut vuonna 2023 vedenalaisen infrastruktuurin koordinointiyksikön parantaakseen yhteistyötä hallitusten, puolustusvoimien, teollisten toimijoiden ja Naton välillä.

"Nato tehostaa yleistä valppautta Itämeren alueella. Toimenpiteet eivät tarkoita, että sotilaallinen uhka olisi kasvanut. Naton suunnittelemat toimenpiteet on koordinoitu tiiviissä yhteistyössä Suomen puolustushallinnon sekä Viron ja Ruotsin kanssa", totesi Suomen puolustusministeri Antti Häkkänen.

Nato on valmiudessa myös tarvittaessa tukemaan jäsenmaitaan kriittisen vedenalaisen infrastruktuurin suojaamisessa.

Suomen tasavallan presidentin kanslia tiedotti 10. lokakuuta vedenalaisen infrastruktuurin vaurioitumisesta Suomenlahdella. Kaasuputken ja tietoliikennekaapelin vaurioiden syyksi on arvioitu ulkopuolista toimintaa.

Balticconnector-kaasuputkeen ja Suomen ja Viron väliseen datakaapeliin kohdistuneiden tuhotöiden tutkinta jatkuu. Tutkintaa johtaa Keskusrikospoliisi, jolle Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos antavat virka-apua.

Kaasuputken vauriokohdan paikkatutkinta on saatu päätökseen ja kerätyt näytteet on tuotu analysoitavaksi. Vaikka itse vaurion tutkinta on nyt tehty, tutkimukset ja viranomaisten läsnäolo alueella jatkuvat edelleen. Seuraavaksi jatketaan tutkintaa laajalla alueella vauriokohdan ympäristössä. Sitä mukaan, kun tapahtumapaikalta saadaan näytteitä, ne toimitetaan Keskusrikospoliisin Rikostekniseen laboratorioon analysoitavaksi. MH