Noin 4,5 miljoonaa matkustajaa ylitti EU:n ulkorajan Suomen lentoasemilla vuonna 2014

rajatarkastuautomaattiSuomen lentoasemien ulkorajat ylittävän liikenteen määrä lentoliikenteessä oli koko vuonna noin 4,5 miljoonaa matkustajaa. Vilkkainta oli Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jossa ulkorajat ylittävän liikenteen määrä kasvoi jälleen vuonna 2014. Suurimman osan matkustajista kuljetti Finnair.

Rajanylitysten määrä kasvoi noin 4 prosenttia viime vuoteen nähden.  Helsinki-Vantaan lentoasemalla rajatarkastettuja matkustajia oli arviolta 4 353 470 (2013 4,15 miljoonaa). Lentoliikenteen tarkennetut matkustaja-arviot ovat saatavissa vasta myöhemmin tammikuussa 2015.

Liikenteen kasvu kohdistui erityisesti Aasian liikenteeseen ja Venäjän liikenteeseen, mikä näkyy muiden kuin EU-kansalaisten rajanylitysten 12 prosentin kasvuna vuoteen 2013 nähden. Eniten rajanylityksiä ovat lisänneet Korean kansalaiset +28 prosenttia, toiseksi suurin 27 prosentin kasvu tuli Kiinasta. Venäjänliikenteen parista kasvua tuli 16 prosenttia ja Japanista 8 prosenttia.

Finnair ja Japan Airlines operoivat kaukolentoja kaikkiaan kolmeen kohteeseen Japanissa. Niiden lisäksi Finnair operoi Korean Seouliin ja parhammillaan viiteen kohteeseen Kiinassa. Vuoden 2014 myös Venäjänliikenteeseen tuli uusia yhteyksiä S7 Airlinesilta ja Finnairilta.

Lentoliikenteen osuus on noin 27 prosenttia kaikesta ulkorajan ylittävästä liikenteestä. Osuus kasvoi edellisvuodesta noin kolmella prosenttiyksiköllä.


Rajatarkastusautomaatit kasvattivat käyttäjämääriä

Automaattinen_passintarkastusHelsinki-Vantaan lentoasemalla käytössä olevat automaattiset rajatarkastukset ovat kasvattaneet myös käyttäjämääriään. Osaltaan kasvu johtuu uusien kansallisuuksien mahdollisuudesta käyttää automaatteja.

Nykyisin rajatarkastusautomaatteja voivat käyttää Japanin, Korean, Australian, Kanadan Uuden-Seelannin sekä Yhdysvaltojen kansalaiset.

Yhteensä käyttäjiä oli noin 880 000, joka määrällisesti vastaa viiden prosentin kasvua vuoteen 2013 nähden. Lentoliikenteessä ulkorajaliikenteestä automaatteja käyttää siis jo 20 prosenttia matkustajista.

Voidaan siis sanoa, että matkustajat ovat löytäneet automaattiset rajatarkastukset ja tulevat niitä hyödyntämään tulevaisuudessa enenevissä määrin osana sujuvaa ja turvallista rajanylittämistä.

Lue myös: