Norwegian sai lakosta tarpeekseen – perustaa uudet yhtiöt Norjaan, Tanskaan ja Ruotsiin

Norwegian_wingletNorwegianin lentäjälakko jatkuu jo seitsemättä päivää ja on sotkenut yli 100 000 matkustajan suunnitelmat. Nyt työnantaja ottaa käyttöön uudet keinot ja kertoo perustavansa Norjaan, Tanskaan ja Ruotsiin omat yhtiöt lentäjiään varten. Lakko jatkuu edelleen perjantaina 6. maaliskuuta.

 

Emoyhtiö Norwegian Air Shuttle (NAS) antoi torstaina 5. maaliskuuta tytäryhtiölleen Norwegian Air Norwaylle (NAN) luvan selvittää yhtiö pois lakon aikaisesta kriisistä. Neuvottelut osapuolten välillä ovat jälleen katkenneet.

Norwegianin mukaan sen tanskalaiset ja ruotsalaiset lentäjät ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Työnantaja kertoo, että se hakee ratkaisua ammattiliittojen NPU:n ja Parat:n kanssa mutta ettei se voi antaa yhden ryhmän hallita yhtiötä. NAN antoikin NPU:lle vielä yhden mahdollisuuden palata neuvottelupöytään. Takaraja kuitenkin umpeutui kello 15.00 paikallista aikaa Norjassa.

NAN:n hallitus kokoontui torstaina ylimääräisen kerran ja päätti perustaa uudet yhtiöt lentäjiä varten kaikkiin Skandinavian maihin. Lentäjät siirretään uusiin yhtiöihin nykyisin työehdoin.

Norwegian ja NAN pyrkivät yhdessä laskemaan lentäjien kustannuksia ja lisäämään joustavuutta. Yhtiö kertoo ratkaisun myös vähentävän NAN:n konkurssiriskiä. Jatkossa Norwegian ostaa palveluja Pilot Services Norwaylta, Pilot Services Denmarkilta ja Pilot Services Swedeniltä.

Norwegianin lentäjälakko jatkuu edelleen myös perjantaina 6. maaliskuuta vaikuttaen jälleen noin 35 000 matkustajan lentoihin. Lähes kaikki lennot Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa on peruttu samoin kuin lennot Skandinaavisten pääkaupunkien välillä. Kaukolentojen tulisi sujua normaalisti ja yhtiö tekee kaikkensa jotta sen Euroopan-liikenne kulkisi normaalisti.

Lakossa ovat siis Norwegian Air Norway:n (NAN) lentäjät. Emoyhtiö Norwegian Air Shuttle (NAS) omistaa lentoliikenneoikeudet sekä asiakaspalvelun ja ostaa lentosuoritteita ja koneenkäyttöä NAN:lta. Nyt NAN siirtää resurssinsa uusiin yhtiöihin.

Lue myös: