OTKES: Immolan hyppykoneen lentäjä yritti ilmaan liian pienellä nopeudella

1596908336175_OH-CSU_180519bOnnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) mukaan liian alhainen lentoonlähtönopeus johti Immolan lentoturmaan lauantaina 8. elokuuta. Viisi ihmistä joutui sairaalaan tarkistettaviksi pakkolaskun seurauksena. Hyppääjiä kuljettanut Cessna 206 romuttui pahoin.

Immolassa vaurioitunut laskuvarjohyppääjiä kuljettaneen Cessna 206:n (OH-CSU) lentäjä joutui tekemään tekemään pakkolaskun lentoonlähdön epäonnistumisen seurauksena.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan tutkinnassa on saatu tietoja, että lentoonlähtönopeus olisi ollut liian pieni. Liian alhaisen nopeuden seurauksena kone ei päässyt kunnolla ilmaan ja lentäjä ilmeisesti päätti laskeutua etusektoriin. Alustavien tietojen mukaan kone olisi ollut noin kymmenen metrin korkeudella.

Koneessa oli lentäjän lisäksi viisi laskuvarjohyppääjää. Kaikki kuljetettiin turman seurauksena tarkistettavaksi sairaalaan. OTKESin mukaan yksi loukkaantui vakavasti.

Hyppykone vaurioitui pahasti, kun se päätyi lopulta lentokenttäalueelle ylösalaisin. Nokkateline on painunut syvällä moottoritilaan ja vasemmassa siivenkärjessä on merkittäviä vaurioita ja se on osin katkennut. Myös potkurin lavat ovat vääntyneet kuten myös sivuvakaaja.

Alustava tutkinta on edelleen kesken eikä OTKES erittele syitä liian alhaiselle nopeudelle. Onnettomuustutkintakeskus arvioi raportin siltä osin valmistuvan parin viikon kuluessa.

Immolan kentällä toimivan Skydive Karjala -laskuvarjokerhon Cessna 206 (OH-CSU) voi kuljettaa lentäjän ohella enimmillään kuusi hyppääjää. Kone on valmistunut vuonna 1966.

Lue myös: